Vazmeno bdijenje u župi predslavio mons. Valentin Pozaić

PODNASLOV: „Uskrs je temelj naše vjere i cilj našega puta. Pozvani smo nositi nadu, živjeti vjeru, širiti i jačati zajedništvo i ljubav.“

Pomoćni biskup zagrebački u miru mons. Valentin Pozaić predvodio je Vazmeno bdijenje u zabočkoj župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u zajedništvu sa župnikom Marijanom Culjakom i đakonom Zvonimirom Marinovićem te okupljenim vjernicima.

Misno slavlje

Vazmeno bdijenje započelo je blagoslovom ognja kod Križa u dvorištu crkve od kojega je biskup upalio uskrsnu svijeću. Uslijedila je procesija, a hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevao je vlč. Culjak.

Kakav je to bio doživljaj za onoga učenika Isusova, Ivana, koji je stajao pod Križem Isusovim,  i istog dana, na Veliki petak, položio Isusa u grob, a sada nakon tri dana vratio se natrag i našao da je zapečaćeni grob – otvoren i prazan? Kad je Ivan vidio prazan grob, osvjedočio se da ni jedan grob na zemlji nije mogao zadržati u sebi Gospodara i Darovatelja života. Evanđelje to tako divno i jednostavno bilježi: ‘I vidje i povjerova’ (Iv 20,8). I od te vjere živio je sav ostatak života. – rekao je na početku homilije mons. Pozaić.

Čuvari Božjeg groba vatrogasci DVD-a Pavlovec

Samo uskrsli Isus mogao je promijeniti one žalosne i razočarane muževe i žene: u ljude nove, koji izgaraju od radosti i hrabrosti da posvjedoče svoju vjeru u Uskrsloga. Stvarnost uskrsnuća središnja je činjenica naše kršćanske vjere. Darom Duha Svetoga, Gospodin nam daje ‘oči vjere’ da ga upoznamo. Najveća radost koju možemo posjedovati to je: susresti živoga Krista i upoznati ga osobno kao Gospodina i Spasitelja, Gospodara ovoga života i onoga u vječnosti.

To je noćas-danas radosna vijest, to je vrhunska vijest: Život je pobijedio. Vrata su otvorena za vjeru, ljubav, dobrotu, velikodušnost.

Čuvari Božjeg groba članovi Kuburaškog društva “Grof Kulmer”

Božji život razorio je grob. Isus je uskrsnuo. Poruka je jasna, jedna i jedinstvena: Neka čovjek više nikada ne ‘traži Živoga među mrtvima'(Lk 24,5) .

Naš je identitet život i radost i vječnost. Uskrs je temelj naše vjere i cilj našega puta. Pozvani smo nositi nadu, živjeti vjeru, širiti i jačati zajedništvo i ljubavzaključio je homiliju biskup Pozaić.

Čuvari Božjeg groba vatrogasci DVD-a Zabok

Na kraju vazmenog slavlja uslijedio je uskrsni blagoslov jela. Biskup Pozaić čestitao je svima Uskrs, a župnik Culjak zahvalio biskupu na dolasku te mu u ime župljana čestitao Uskrs i poželio dobro zdravlje kako bi nadalje mogao tako rado dolaziti u našu župnu zajednicu.

Uskrsni blagoslov jela
Uskrsni blagoslov jela Trg sv. Jelene

Župnik je ujedno zahvalio svima koji su dali doprinos da na svečan i dostojanstven način protekne vazmeno trodnevlje, kao i svi uskrsni dani, a na poseban način zahvalio je vatrogascima DVD Pavlovec i DVD Zabok i Kuburaškom društvu „Grof Kulmer koji su čuvali stražu kod Božjeg groba.

Tekst: Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda