Za programe u kulturi Krapinsko-zagorska županija dodijelila 884 tisuće kuna

Izvor: Zagorje.com

Danas je u Velikoj galeriji grada Zaboka održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu kroz program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije. Na Javni poziv za predlaganje projekata za program javnih potreba u kulturi Krapinsko zagorske županije za 2019. godinu pristiglo je 148 prijava, od kojih je prihvatljiva bila 141 prijava. Po završetku natječaja odobreno je financiranje 111 projekata, u ukupnom iznosu od 884 tisuća kuna za programe i manifestacije u kulturi. Za 63 projekta  izdvojeno je ukupno 492 tisuće kuna, za izdavaštvo za  24 projekta 134 tisuće kuna i za obnova spomeničke baštine za 24 projekta  258 tisuća kuna. 

Predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije Nikola Kristić rekao je kako je teško bilo odlučiti kome i koliko sredstava dodijeliti . – Bilo je riječ o vrijednim, lijepim i tradicijskim programima, a moram reći da je Krapinsko-zagorska županija u usporedbi s drugim županijama u velikom iskoraku u praćenju kulturnih manifestacija, izdavaštva, kulturne baštine i to je za pohvalu – rekao je Kristić.

U ime dobitnika potpora u kategoriji Obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine govorio je Marijan Culjak, župnik Župe sv. Jelene Križarice, koja je dobila sredstva u iznosu od 12 tisuća kuna za sanaciju krovišta, istaknuvši da ova novčana sredstva daju poticaj da za daljnji rad i borbu.

Damir Novina, predsjednik Društva za kulturno stvaralaštvo zahvalio je u ime onih koji su dobili potpore u području manifestacije u kulturi. Po 20 tisuća kuna dobiveno je za Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki Krapina. – Dobiveni iznos nam puno znači jer ćemo uskoro obilježiti  60 godina postojanja. Puno nam znači što je netko prepoznao naš rad. Kultura nije profitabilna i ne nosi zaradu, ali njome svi postajemo bolji ljudi u očuvanju svoje tradicije – rekao je Novina.

Zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ove godine potpisan najveći broj ugovora otkako se ovakve potpore u kulturi dodjeljuju.  – Izdvojili smo zasada najviše novaca, ali još uvijek nedovoljno za potrebe u kulturi. Krapinsko-zagorska županija izdvaja za udruge za razvoj civilnog društva 5, 6 milijuna kuna, a u dijelu izdavaštva, manifestacija u kulturi i obnovii zaštiti kulturne i nematerijalne baštine 884 tisuće kuna te kroz financiranje ZAKUD-a, Kajkaviane, Počasne postrojbe Keglevićeva straža i pomoći za obnovu za svetište Majke Božje Bistričke i  crkve u Poznanovcu i Stubičkim Toplicama još 800 tisuća kuna – rekao je Kolar, zaključivši da se time daje jasna poruka da Županija brine o svojim udrugama te da njeguje tradiciju i čuva kulturnu baštinu.

U ime domaćina, prisutnima se obratio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, a bili su nazočni i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.