Zajednička odgovornost za siromahe

Ovogodišnji, 2. svjetski dan siromaha, Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je prigodnim aktivnostima koje je proveo 16. studenoga u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, Hrvatskom mrežom za beskućnike i Katoličkom udrugom „Kap dobrote“.
 
Tijekom dana volonteri navedenih institucija na Trgu bana Josipa Jelačića sugrađanima su dijelili letke s informacijama o mjestima u Gradu Zagrebu na kojima potrebiti mogu dobiti pomoć te oblicima pomoći, a na adrese desetak siromašnih obitelji korisnika Katoličke udruge »Kap dobrote« Caritas je dostavio prigodne pakete hrane s prehrambenim i higijenskim potrepštinama, koji su bili dar Grada Zagreba, Crvenog križa Zagreb i zagrebačkog Caritasa.


 
Nekim obiteljima pakete pomoći osobno su uručili ravnateljica zagrebačkog Caritasa s. Jelena Lončar, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava i socijalni radnik u Katoličkoj udruzi »Kap dobrote Ivan Turković«.


 
U večernjim satima zaposlenici zagrebačkog Caritasa s voditeljicom Sektora karitativnog rada Elzom Parlov, volonterima i potpredsjednikom Hrvatske mreže za beskućnike Zvonko Mlinarom te volonterima GD Crvenog križa Zagreb išli su zagrebačkim ulicama i obilazili mjesta na kojima se okupljaju beskućnici te im dijelili suhe obroke.

Dio pripremljenih obroka darovali su Misionarkama ljubavi – Sestrama Majke Terezije u Jukićevoj ulici u Zagrebu.


 
Sudjelujući u ovoj zajedničkoj akciji zagrebački Caritas odgovorio je na poticaj pape Franje u poruci upućenoj u povodu 2. svjetskog dana siromaha u kojoj potiče na veću povezanost i intenzivniju suradnju organizacija u pomaganju potrebitima kako bi se uzajamnom suradnjom mogao na djelotvorniji način postići cilj – pružiti konkretnu pomoć i blizinu potrebitima.


 
Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa 2017. te odredio da se slavi 33. nedjelje kroz liturgijsku godinu. (CZN)