Započelo jesensko zasjedanje Sabora HBK-a

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu u utorak 10. listopada započelo je 55. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije.

Na zasjedanju uz hrvatske nadbiskupe i biskupe, prvi puta sudjeluje i novi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, kao i predstavnici drugih biskupskih konferencija: potpredsjednik BK BiH vojni biskup Tomo Vukšić, član međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Ivan Penzeš, te biskup srijemski i sufragan Đakovačko-osječke metropolije Đuro Gašparović.

U pozdravnoj riječi predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić posebnu riječ dobrodošlice izrekao je nunciju Pintu kojega je i kratko predstavio osnovnim biografskim podacima.

Nadbiskup Puljić kratko se osvrnuo na događanja između dva zasjedanja, te je podsjetio kako se tijekom proljetnog zasjedanja euharistijskim slavljem zahvalilo za 50 godina Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate, a ta obljetnica bila je i povod simpozija. Početkom lipnja održan je sastanak s redovničkim poglavarima, a posebno je istaknuo zahvalno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici 26. lipnja prigodom proslave Papina dana i oproštaja s apostolskim nuncijem nadbiskupom Alessandrom D’Erricom. U međuvremenu, je imenovan novi nuncij, koji je u Hrvatsku stigao sredinom rujna. U ovoj prigodi spomenuo je i obljetnice, 20 godina utemeljenja triju biskupija u Požegi i Varaždinu, te Vojne biskupije.

Najavljujući teme ovoga zasjedanja, nadbiskup Puljić podsjetio je kako je prošle godine obilježeno 25 godina uvođenja vjeronauka u novi školski odgojno-obrazovni sustav. Povodom toga srebrnoga jubileja priprema se dokument „Da vaša radost bude potpuna – kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima”. Dokument je bio poslan na javnu raspravu, te će se predstaviti pristigli prijedlozi. Također će predsjednik Vijeća za katolički odgoj i obrazovanje požeški biskup Antun Škvorčević izvijestiti o stanju, perspektivama, problemima i nadama katoličkih osnovnih i srednjih škola kod nas.

Na zasjedanju će se podnijeti i izvješće o dosadašnjim aktivnostima u vidu formiranja Hrvatske katoličke mreže, od koje se uz jasno definiranje načina suradnje s ostalim tijelima HBK, očekuje da ima viziju i misiju promišljanja komunikacije „ad intra i ad extra” crkvenoga područja, kao i uspostavu i jačanje postojećih, ali i novih komunikacijskih kanala.

Na zasjedanju će predsjednici Komisija, Vijeća i Odbora HBK podnijeti izvješća o njihovom radu. Raspravit će se i o mandatima u tijelima HBK i delegatima na zasjedanjima drugih BK u sljedećoj 2018. godini.

Na kraju zasjedanja, u četvrtak 12. listopada s početkom u 12 sati održat će se konferencija za tisak na kojoj će biti predstavljeni zaključci. (IKA; Foto: Bernard Čović/GK)