Započelo Treće zasjedanje Sinode

„Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja“ tema je Trećeg zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja je u petak, 31. ožujka 2017. godine u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta okupila članove Sinode.

Oni će tijekom dva dana zasjedanja raspravljati o ulogama i poslanju župa, obitelji kao „kućnoj Crkvi“, zaređenih službenika, Bogu posvećenih osoba te ulozi i poslanju vjernika laika.


 
Zasjedanje je otvoreno Večernjim pohvalama i uvodnom riječju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je pozdravljajući nadbiskupa metropolita splitsko-makarskog mons. Marina Barišića i nadbiskupa metropolita riječkog mons. Ivana Devčića istaknuo da njihovo prisustvo simbolizira vidljivi znak eklezijalnog zajedništva partikularnih Crkava kojima su oni Pastiri i Crkve zagrebačke koja je okupljena na sinodskom slavlju.

KARDINALOV GOVOR

KARDINALOV GOVOR – AUDIO

FOTOGRAFIJE ZA PREUZIMANJE

Priopćio je Kardinal da je radi potreba boljeg pastoralno-liturgijskog djelovanja u sadašnjim okolnostima i potaknut prijedlozima Drugog sinodskog zasjedanja te nakon savjetovanja sa svojim suradnicima iz tog područja, odlučio reorganizirati nadbiskupijska tijela koja se brinu za liturgijski život te uspostavio jedinstveno Povjerenstvo za liturgiju Zagrebačke nadbiskupije, koje će s radom započeti 1. rujna ove godine.


 
Podsjećajući da smo 19. ožujka ušli u Godinu svetog Josipa, Kardinal je najavio da će članovi Sinode, u subotu 16. rujna 2017. godine, hodočastiti u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac i Stepinčev Krašić. Nakon prošlog zasjedanja, nastavio je Kardinal, više mi je članova Sinode reklo da po Sinodi posebno doživljava ljepotu i otajstvo Crkve. Vjerujem da svi mi jače osjećamo crkvenost i zajedničku pripadnost otajstvu Crkve, koja je Božji dar čovječanstvu – rekao je Kardinal.

Naglasio je da sinodski proces može izgledati ponekad spor. On traži askezu srca i vježbanje slušanja. Trebamo biti otvorena srca za ono što kaže sestra ili brat u Kristu i pitati se kako se u tim riječima, koje ponekad mogu izgledati jednostavne, odražava nadahnuće Duha Svetoga. Čini mi se da sinodski proces u prvom redu sazrijeva upravo po međusobnom strpljivom slušanju – napomenuo je Kardinal.
 
Završavajući svoje obraćanje, kazao je da nismo ovdje da bismo napisali Evanđelje ni zato da bismo ponovno ispisali Drugi vatikanski koncil ili Zakonik kanonskoga prava, već  smo ovdje da bismo se pitali kako naša Crkva zagrebačka danas u svom životu i u svojoj disciplini oživotvoruje: velika evanđeoska nadahnuća, poticaje Drugog vatikanskog koncila, odredbe kanonskoga prava te smjernice Rimskih prvosvećenika.


 
Ovdje smo da bismo zajedno odgovorili kako naša Crkva zagrebačka danas odgovara na poticanje Duha da bi bolje spoznala svoj poziv i poslanje u današnjem svijetu – zaključio je kardinal Bozanić.
 
Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je čestitajući Zagrebačkoj nadbiskupiji na uloženom radu i molitvi u pripremi i organizaciji Sinode, kazao kako je Sinoda veliki milosni događaj za mjesnu crkvu, te da je i sâm bio članom 55. Splitske sinode, koja se održala od 1986. do 1987. godine. Istaknuo je da ovo, Treće sinodsko zasjedanje, u središte stavlja „otajstvo Crkve, artikulirano u zajedništvu poziva i poslanja, nadbiskupije, župe, obitelji, zaređenih službenika, osoba posvećenog života i vjernika laika“.

Uza sve nove modele i pokušaje, nastavio je nadbiskup Barišić, čini mi se da i dalje župa ostaje sinonim Crkve, njezina temeljna stanica, jer je u župi Crkva lokalno najvidljivija i najbliža potrebama osobe i obitelji na svom terenu i periferijama života. Zaključujući svoje obraćanje izrazio je želju da Sinoda, taj povijesni i pastoralni događaj, bude snažno osvježenje i ohrabrenje svima nama na zajedničkom putu poziva i poslanja na ostvarenju kraljevstva Božjega u hrvatskom narodu.
 
Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić poručio je članovima Sinode da njezin plodonosan rad prije svega ovisi o njihovoj zauzetosti i hrabrosti u suočavanju s aktualnim problemima Crkve zagrebačke, jer se samo tako mogu iznjedriti rješenja primjerena sadašnjem i nadolazećem vremenu.

Sazivanjem Sinode u današnjim kriznim vremenima, kazao je mons. Devčić, Zagrebačka nadbiskupija slijedi ustaljenu i isprobanu praksu Crkve koja od svojih početaka pa do naših dana uvijek poseže za sinodama i koncilima kao privilegiranim sredstvom za prevladavanjem kriza koje se pojavljuju kao posljedica društvenih promjena ili unutarcrkvenih slabosti.

Poželio je članovima Sinode da im u središtu bude Krist, te da im ne ponestane mudrosti i sile Duha Svetoga ni za vrijeme sinodskih zasjedanja i rasprava ni kasnije, u provođenju donesenih zaključaka i smjernica.


 
Nakon uvodnih riječi, okupljenima se obratio tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić te se osvrnuo na period između dvaju zasjedanja Sinode.

Tematsko područje predstavio je voditelj Povjerenstva za Treće tematsko područje Sinode mons. dr. Stjepan Kožul. Uz njega, Povjerenstvo čine preč. mr. Marko Kovač, preč. fra Branko Lipša, OFMCap., preč. Mario Migles i gđa Nikolina Bizečki.

Nakon prvog dijela sjednice, uslijedila je rasprava, odnosno interventi članova Sinode. Program drugog dana zasjedanja, u subotu 1. travnja, započinje u 9.30 sati jutarnjim pohvalama i pozdravnom riječju mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije