Započeo šesti Pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike

„Biti obitelj u obitelji Crkve“ tema je šestoga pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji je u utorak 7. ožujka 2017. godine započeo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Dvodnevni kolokvij koji organiziraju Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju, Vijeće za kler i Ured za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, svojim je obraćanjem otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


 
Osvrnuo se na ulomak iz apostolske pobudnice pape Franje „Radost evanđelja“ (Evangelii Gaudium), koji govori da je jedno od najozbiljnijih iskušenja koja zatiru žar i guše smjelost osjećaj poraza, koji nas pretvara u nezadovoljne pesimiste namrgođena lica.
 
Obitelj i radno mjesto, nastavio je Kardinal referirajući se na isti ulomak, gdje se vjera mora čuvati, mogu također postati sušno područje, ali polazeći od iskustva pustinje možemo iznova otkriti radost vjerovanja. Življena vjera otvara srce Božjoj milosti koja oslobađa od pesimizma. Ne dopustimo da nam se ukrade nada – završio je Papin ulomak kardinal Bozanić, dodajući kako je to upravo najveći izazov u našem vremenu i u Hrvatskoj.

Želi se ukrasti nada, kod mladih, u obiteljima, u društvu, sve je crno, ništa ne valja. To se gotovo programatski širi i naglašava – kazao je Kardinal, pozivajući biskupe i svećenike da budu oni koji će čuvati čovjekovu nadu te biti nositelji nade koja se temelji na Evanđelju.
 
Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. On je upozorio na suvremeni mentalitet u kontekstu braka i pastorala obitelji koji pred svećenike stavlja ozbiljna pitanja: kako propovijedati suvremenom čovjeku o ljepoti vjernosti i predbračnoj te bračnoj čistoći; kako pomoći supružnicima da otkrivaju i zavole ljepote sakramentalnog života; kako ih motivirati da se odupru nasrtajima profaniranja svetinja i hedonizmu?

Ova pitanja mogu zvučati neugodno, ali ona imaju opravdanje u ovom vremenu u kojem živimo – zaključio je nadbiskup Puljić.
 
Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u svom je pozdravnom govoru istaknuo da budućnost Crkve započinje u obitelji.

S jedne se strane pokušavaju na istu razinu staviti i jednako vrednovati različiti oblici suživota i odnosi između muškaraca i žena, prečesto izostaje konkretna politička i ekonomska podrška obitelji, marginalizira se poziv na očinstvo i majčinstvo, a s druge se strane lamentira nad demografskom depopulacijom i rapidnim starenjem hrvatskog stanovništva – naglasio je nadbiskup Hranić, zaključujući da smo danas pozvani ostvariti dvije zadaće: shvatiti da je kršćanski navještaj o obitelji uistinu radosna vijest, i da je kršćanski navještaj u obitelji znak suradnje roditelja s Božjom inicijativom upućenom svakom rođenom biću te da su roditelji prvi služitelji odgoja svoje djece jer odgajanjem grade Crkvu.


 
Uslijedila su predavanja izv. prof. dr. sc. Maje Ljubetić na temu „Kultura življenja suvremene obitelji i njezina odgojna moć“, te prof. dr. sc. Antona Tamaruta na temu „Obitelj između stvarnosti života i očekivanja Crkve“.
 
Otvorenju kolokvija nazočili su i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te generalni tajnik HBK-a don Petar Palić.
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije