10 događaja koji su obilježili 2018. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Na izmaku građanske godine, donosimo pregled događaja i susreta koji su nam darovani i koji su obilježili 2018. godinu u našoj mjesnoj Crkvi.

Završetak sinodskih zasjedanja
 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 10. veljače u zagrebačkoj katedrali zahvalno euharistijsko slavlje proslave blagdana Stepinčeva i završetka sinodskih zasjedanja.

„Sinoda je ponovno pred nas stavila radosnu istinu da Crkva zagrebačka živi upravo od ljubavi koju svjedoče vjernici u svojim obiteljima, na radnim mjestima, u društvu, često izloženi pitanjima i neugodnostima, nalazeći se pred kušnjom da zaniječu obranu i svjedočenje vjerskih istina. Ali, Sinoda pokazuje da je ljubav jača i od tih kušnja“, rekao je, između ostalog, kardinal Bozanić u svojoj homiliji.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije otvorena je 8. prosinca 2016. godine. Sljedećeg dana održano je Prvo zasjedanje, a Četvrto i posljednje održano je 9. veljače 2018. godine.


Zaključena Godina svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji
 

Na 330. obljetnicu otkako je Hrvatski sabor jednoglasno izabrao svetog Josipa za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio je 19. ožujka 2017. Godinu svetog Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije.

Zaključujući Godinu svetog Josipa 19. ožujka 2018. godine u Nacionalnom svetištu u Karlovcu zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško rekao je: Braćo i sestre, Godina svetoga Josipa, mjerena zemaljskim vremenom u sebi nosi sadržaj koji nije mjerljiv zemaljskim mjerilom. Ova je godina novi početak naše otvorenosti vječnosti. Zato svaki Jubilej u Crkvi nije omeđen početkom i završetkom, nego mu je istinska svrha ulaženje u milosnu stvarnost.

Proslava 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja blaženim nadbiskupa Stepinca

Procesijom od slavljenikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetog Trojstva u Krašiću, započela je 8. svibnja središnja proslava 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca. Drugi ovogodišnji jubilej – 20. obljetnica proglašenja blaženim nadbiskupa Stepinca obilježen je 3. listopada.

Tom su prigodom svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni svojim biskupima hodočastili u Krašić.

Hodočastimo danas u Krašić da bismo se spomenuli svih svećenika i drugih ljudi koji su unatoč teškoćama, žrtvama i čak opasnostima po život, dolazili ovamo Nadbiskupu, da bi čuvali i jačali vjerničku povezanost i crkveno zajedništvo. Sve je to i nama danas potrebno, a ovo je mjesto bilo i ostalo duhovno središte za obnovu u našoj  svakidašnjici.

U hodočašćima s vjernicima, kao i u prigodama kada se nađemo sa skupinom svećenika ili pak pojedinačno dolazimo u Krašić, osjećamo da ovo mjesto zrači i privlači svetošću. Ta svetost desetljećima oblikuje našu svećeničku duhovnost i crkvenost, vraća nas na bitno u našemu pozivu, daje snagu i čuva nadu – rekao je kardinal Bozanić u svojoj homiliji.

Naši mladomisnici
 

Kristijan Tušek, Filip Marić, Toni Potrebić, Marko Toplak, Alen Vrbek, Matija Novački, Ivan Braovac i Dario Kral zaređeni su za svećenike 9. lipnja po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Pozvani ste naviještati ljepotu vjere i širiti znakove novosti koji su već prisutni u svijetu i u našem hrvatskom društvu – poručio je mladomisnicima kardinal Bozanić.


Biskupijska hodočašća na grob bl. Alojzija Stepinca
 

Tijekom protekle godine vjernici iz svih dijelova Lijepe naše hodočastili su u zagrebačku katedralu na grob bl. Alojzija Stepinca.

Tako su od ožujka do studenog ove godine u Stepinčevu katedralu hodočastili vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, Dubrovačke biskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Hvarske te Varaždinske biskupije.

Početak priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine
 

U prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u petak 21. rujna pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića održan je sastanak inicijalne skupine za organizaciju 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se 9. i 10. svibnja 2020. godine održati u Zagrebu.

U tijeku su susreti mladih po arhiđakonatima Zagrebačke nadbiskupije, čija je svrha upoznavanje mladih na razini arhiđakonata, njihovo povezivanje i priprema za Susret u Zagrebu.

Šesnaest novih đakona

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 13. listopada euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjim narodom, zaredivši šesnaest novih đakona.

Niste vi prvi odabrali Boga. I na vas se smije primijeniti iskustvo svetog Augustina. Iskustvo je to, koje podrazumijeva pokušaj traženja cilja, a smijemo reći i ljubavi, možda negdje „izvana“, ali što dublje prodiremo u sebe, otkrivamo da nam je Bog uvijek bliži od nas samih, dodiruje nas i pročišćuje u našoj dubini – poručio je đakonima kardinal Bozanić.

Misa u prvoj crkvi u Zagrebačkoj nadbiskupiji izgrađenoj u čast sv. papi Ivanu Pavlu II.
 

Oko tri tisuće vjernika i pedeset svećenika iz župa Zagrebačke nadbiskupije, ali i drugih nad/biskupija sudjelovalo je u subotu 20. listopada na euharistijskom slavlju koje je u naselju Poznanovec u župi Mače u Hrvatskom zagorju predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

  Znam da su mnogi, da ste vi vjernici iz Poznanovca s velikom ljubavlju i žrtvama pratili ovo djelo – rekao je Kardinal, a zatim nastavio: Ovo je prva crkva izgrađena u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dragi vjernici Poznanovca, dragi vjernici župe Mače, budite ponosni na tu činjenicu. I ne samo vi, nego i sve župe u Zagorju. Budite ponosni na to da je upravo u Zagorju izgrađena crkva posvećena onome tko je toliko ljubavi pokazivao prema hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini i koji nas je tri puta pohodio.

Ovo je bilo potrebno učiniti i to upravo ovdje i u blizini svetišta Majke Božje Bistričke. U Godini sv. Josipa započeli smo graditi još jednu crkvu – posvećenu sv. Josipu u Stubičkim Toplicama, tako da je Zagorje bogatije za dvije nove crkve. One su u prvom redu kuće Božje, kuće naše vjere, ali i kuće kulture koje svjedoče o našem identitetu.

Otvorenje Caritasove Kuće za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“
 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je u četvrtak 25. listopada novoizgrađenu Caritasovu Kuću za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“ na Selskoj cesti 165 u Zagrebu.

U humanitarnoj akciji „Da život imaju!“ različitim donacijama prikupljeno je 7,7 milijuna kuna a ostatak troškova izgradnje i opremanja osigurala je Zagrebačka nadbiskupija. Kuća je namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji po završetku srednje škole te nakon navršene 21. godine ako studiraju, moraju napustiti domove sustava socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji u kojima su do tada živjeli.

Kuća je novi dom i za studente slabijeg imovinskog stanja iz cijele Hrvatske koji ne ostvare pravo na studentski dom.

Pohod hrvatskih biskupa „ad limina apostolorum“
 

Od 12. do 17. studenog hrvatski biskupi boravili su u Rimu na pohodu „ad limina apostolorum“. Bio je to treći takav pohod nakon 1999. i 2006. godine.

Tijekom pohoda „ad limina“ hrvatski biskupi susreli su se sa Svetim Ocem Franjom, posjetili pojedine dikasterije Svete Stolice, slavili misna slavlja u rimskim bazilikama te u Bazilici svetog Petra sudjelovali na svečanom otkrivanju ploče-zahvalnice za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije