Betlehemsko svjetlo stiglo u Župu

Na misi zornici u Vatrogasnom domu DVD-a Zabok 20. prosinca 2023.,  članovi Odreda izviđača „Spider“ iz Duge Rese donijeli su Betlehemsko svjetlo u župu sv. Jelene Križarice i Grad Zabok. Povezanošću vlč. Riseka kroz djelovanje u prijašnjoj župi bl. Alojzija Stepinca izviđači su prenijeli Betlehemsko svjetlo u svoj kraj a jutros u našu župu gdje su sudjelovali u svetoj misi.

Ove godine dolazak Betlehemskog svjetla našoj župi ima posebnu simboliku i nakanu zbog obnove župne crkve od posljedica potresa. Od sredine studenog zbog sigurnosti vjernika misna slavlja u tjednu održavaju se u Vatrogasnom domu, a nedjeljna i blagdanska slavlja u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog. Na donesenom svjetlu su poslije mise župljani upalili svoje lampione i prenijeli svjetlo iz mjesta Isusovog rođenja u svoje domove.

Upravo ovih dana neka u našim srcima odzvanja duboko u srcu rečenica iz Svetog Pisma: ‘Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji.’ (Ps 127,1).  Zato nam je potrebna molitva u svakom radu, Božji blagoslov, pomoć i zaštita, kao i pomoć i zaštita naše zaštitnice župe svete Jelene Križarice – ističe župnik Risek te poziva župljane i obitelji da se u svojim domovima pred Betlehemskim svjetlom kao obitelj okupe i pomole na tu nakanu.

Još jednom je zahvalio DVD-u Zabok i Osnovnoj školi na ustupljenim prostorima za misna slavlja.

Tradiciju Betlehemskog svjetla mira pokrenuli su austrijski izviđači 1986. godine, a danas je proširen u cijeloj Europi i svijetu. Na 1. nedjelju došašća austrijski izviđači pale Betlehemsko svjetlo u betlehemskoj spilji Isusovog rođenja. Potom ga donose u Beč, odakle ga je Savez izviđača Hrvatske prenio u Zagreb, a zatim ostale izviđačke organizacije raznose po svojim sredinama.

Poslušajte i kratki intervju s izviđačima:

Pripremio: Darko Fiket, župni medijski suradnik