Božićno pismo župnika i raspored blagoslova obitelji

Dragi župljani i svi ljudi dobre volje!

Ušli smo u sveto vrijeme Došašća i pripremamo se za božićne blagdane. To je vrijeme u kojem smo na intenzivan način posvećeni Bogu u okviru priprave za svetkovinu Kristovog rođenja, te posvećeni bližnjima, s obzirom da je Božić obiteljski blagdan. Ove godine ovo sveto vrijeme ponovno dočekujemo u uvjetima pandemije i osjećamo sjenu koja se nadvila nad naše živote, društvo, a i nad Crkvu.

Poštovana braćo i sestre, kao vjernici, po sakramentu krštenja, dio smo velike Božje obitelji koju zovemo Crkva. Dio smo i društva i svijeta za koji smo pozvani brinuti se, dati svoj udio u izgradnji mira i dobra cjelokupnog ljudskog roda. I oni koji nisu vjernici, koji nisu u Crkvi, naša su braća i sestre. Svi smo djeca jednog Boga. Ovo Božje sinovstvo obvezuje nas brinuti o svima i poduzimati sve da, među ostalim, zaštitimo od bolesti i sebe i druge. Zato vas, pohvaljujući za dosadašnju požrtvovnost, i dalje potičem da se revno držite svih epidemioloških mjera koje su propisane.

Ovo i ovakvo vrijeme Došašća još jače nas poziva da suosjećamo jedni s drugima i da pokažemo da smo tu, jedni uz druge iako fizički udaljeni. Suosjećam s vama koji ste oboljeli ili preboljeli ovu bolest, koji ste bolest osjetili u svojoj obitelji na bilo koji način. Duboko suosjećam sa svima vama koji ste zbog pandemije ostali bez posla ili stradali u svome poslovanju, čija je egzistencija ugrožena; s vama roditeljima koji strepite za zdravlje svoje djece, a i svojih roditelja koji su stariji ili bolesniji; suosjećam s vama starijima, bolesnima i nemoćnima koji patite jer vam ne mogu doći vaši najmiliji. Suosjećam sa svima vama koje je pogodila ova pandemija. Molimo zajedno u ovim danima od Gospodina snagu da nas ova situacija ne slomi, da nas ne obeshrabri. Molimo za milost nade koja neka nas vodi u bolje sutra.

U svjetlu otajstva Božića, želim zahvaliti svima, obiteljima i pojedincima, koji su na duhovni ili materijalni način kroz protekle godine ugrađivali sebe, svoju dobrotu, žrtve i odricanja u rast naše župne zajednice. Od srca zahvaljujem svim suradnicima, našim zvonarima, župnim vijećima, zajednicama, zborovima te njihovim voditeljima i sviračima. Hvala vam na svakom materijalnom daru, posebno u ovim teškim vremenima.

Bliži se vrijeme godišnjeg blagoslova obitelji u vašim domovima. Naš Nadbiskup već je prošle godine odredio da blagoslov provedemo sukladno epidemiološkoj situaciji, što ćemo se naravno potruditi i učiniti.

U našoj župi blagoslov obitelji će započeti na blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, u terminima koji su navedeni u tablici sa rasporedom blagoslova. .Ako bude kakve promjene potrudit ćemo se da vam javimo.

Prilikom tog pohoda očekujemo da nas dočekate noseći maske, bez rukovanja i uz distancu. Dakako, i mi ćemo se držati svih epidemioloških mjera. U samom blagoslovu zadržavat ćemo se najkraće što možemo da bismo i na taj način smanjili mogućnost širenja zaraze. Ukoliko netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata stana/kuće, bez ulaska. Jednako tako, ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijem strah pojedinaca i obitelji zbog mogućnosti zaraze te sam svjestan da nas zbog toga pojedini nećete primiti u svoj dom. To je u redu i ne treba vam biti neugodno niti ćemo se zbog toga ljutiti, ali bi vas zamolili da nas o tome unaprijed obavijestite. Razumijevanje je kršćanska vrlina, a odgovornost mora biti na prvom mjestu. Kada dođu bolja vremena i ako ćete željeti, rado ću doći i blagosloviti vas i sve vaše!

Unaprijed zahvaljujem na vašem božićnom daru za vrijeme blagoslova obitelji. On se unosi u župnu blagajnu u punom iznosu bez obzira koji je službenik Crkve izvršio blagoslov i u najvećoj mjeri osigurava godišnji život župe. Vaš dar za vrijeme blagoslova ne pripada ili ne ide svećeniku već vašoj župi. Bilo koji drugi dar, za Caritas, Misije ili za obnovu možete dati zajedno sa darom za župu, ali molim da to napomenete ili napišete. Svoje priloge možete uplatiti i na  župni račun pri Zagrebačkoj banci HR942360000-1101262764, što bi bilo i najpraktičnije.

Za blagoslov možete pripremiti upaljenu svijeću, raspelo, Sveto Pismo i što je najvažnije, morate pripremiti svoje srce. Vjerujem da će nam taj susret i u ovim izvanrednim okolnostima biti radostan i blagoslov za sve nas.

Vaš župnik, supsidijar i svećenici suradnici!

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

 RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2021./2022. g.
6. 12. 2021. ponedjeljak od 9:001.Pavlovec od Gjalskog
2
. Pavlovec od kapelice
7. 12. 2021. utorak od 9:001. Ulica Grabrovec od raspela
2
. Ulica Grabrovec od Štrucljeva
8. 12. 2021. srijeda od 9:001. Repovec
2
. Tisanić Jarek
9. 12. 2021. četvrtak od 9:001. Jakuševec
2. Naselje Tomeki, Prosenik, Bregi Zabočki Donji
3
. Ulica Matije Gupca od Zabokya do Vatikana, Đački put
10. 12. 2021. petak od 9:001. Vatikan i Ulica Matije Gupca od Vatikana do Obrtničkog doma
2. Kumrovečka ulica, Ulica Stjepana Radića, Ulica Tina Ujevića
3
. Ulica Matije Gupca od Obrtničkog doma do Pavlovca i Zagorska ulica
11. 12. 2021. subotaPoslijepodne blagoslov zaostaci
13. 12. 2021. ponedjeljak od 9:001. Grdenci od vrha
2. Hum od raspela – Grdenci
3
. Hum od Semafora do Gorupa
14. 12. 2021. utorak od 9:001. Lug od autoputa
2. Lug od Valca
3.
Naselje Tršinski, Lug između ceste i pruge
15. 12. 2021. srijeda  od 9:001.Naselje Borovčaki, Ulica Augusta Šenoe, Ulica Nikole Tesle
2. Gajeva ulica, Varaždinska, Zagrebačka, Strossmayerova
3
. Ivana i Cvijete Huis, Ljubljanska, Radničko naselje, Ulica Marije Jurić Zagorke
16. 12. 2021. četvrtak od 9:001. Bregovita, A. Kovačića, V. Nazora
2. Zabočka cesta, Antuna Mihanovića
3
. Bregi Zabočki Gornji i ulica Tituša Brezovačkog, dio Nazorove
17. 12. 2021. petak     VELIKA ISPOVIJED OD 17 SATI
18. 12. 2021. subotaPrijepodne ispovijed Poslijepodne blagoslov zaostaci
  • Blagoslov započinje u pravilu ujutro iza 9 sati i traje dok ne završimo predviđeno. Blagoslov u pojedinoj ulici započinje kako je napisano u tablici i traje dok ne završimo predviđeno. Ako je ulica druga ili treća na popisu znači da ne dolazimo u 9 sati nego ćemo krenuti i završiti prije navedenu ulicu. Molim vas da provjerite u koje vrijeme otprilike započinjemo u vašoj ulici.
  • Ako znate da u predviđenom terminu niste kod kuće, bili bismo zahvalni da nam unaprijed javite, a ako nas ne želite primiti, ili javite, ili stavite tu informaciju na vrata.
  • Ako znate neku obitelj da se još nije prijavila u našu župu i ne prima blagoslov, a željela bi, napomenite im da se mogu javiti župniku ili u sakristiji.
  • Bilo bi lijepo da ste, ako je to moguće, svi prisutni na blagoslovu obitelji te da pripremite blagoslovljenu vodu, križ i upaljenu svijeću. Ako na vratima ili porta fonima nemate napisano prezime napišite ga na vratima ili nas dočekajte.