Postavljanje bogoslova u službu lektora i akolita u zagrebačkoj Bogosloviji


U subotu 27. studenog u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu varaždinski biskup mons. Bože Radoš predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojeg je 18 bogoslova postavljeno u službu lektora te dvojica u službu akolita.FOTOGALERIJA

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Mario Dukić i vlč. Josip Đurin, duhovnici vlč. Ivan Grbešić i vlč. Anto Pavlović te tajnik varaždinskog biskupa vlč. Marko Domiter.Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio preč. Željko Faltak, rektor Bogoslovije, te izrazio dobrodošlicu biskupu Radošu čestitajući mu drugu obljetnicu biskupskog ređenja. Rektor je istaknuo kako “primanje ovih službi (lektora i akolita) otvara bogoslove prema onim stanovima koji su svojstveni Isus Kristu, učitelju i proroku, svećeniku i pastiru.”Biskup Radoš istaknuo je u uvodu u euharistijsko slavlje kako ovaj dan traži jedan novi korak prema Gospodinu i poželio bogoslovima koji primaju službe da ovo zaista bude iskorak u njihovom životu. “Uvijek su službe koje su primali bogoslovi bile prilika za jedno novo čitanje i osluškivanje Božjega poziva. To je uvijek jedan novi korak za Gospodinom”, naglasio je biskup i nastavio: “Treba nam Božja snaga. Bog je onaj koji nas Sobom hrani na ovom životnom putu. Ako ga slušamo, imamo Njega za hranu, tada dopuštamo da On bude taj koji vlada sa svoga prijestolja. Njegovo prijestolje je naše srce.”U homiliji biskup Radoš naglasio je kako je današnji Evo me!, koji su bogoslovi izrekli prije homilije, “odjek i ponovni izgovor volje, želje i ljubavi Bogu” te kako time poručuju: “Želim poći s Tobom jer ti imaš tako moćnu Riječ da pokrene moj život. Imaš snažnu Riječ da o njoj ovisi cijeli moj život.”Obraćajući se bogoslovima koji su postavljeni u službu lektora biskup je istaknuo kako primajući Sveto pismo primaju živu Riječ, živi organizam, živoga Boga koji govori. “Dok primamo tu riječ u svoje ruke, želimo je spustiti dublje u svoju dušu i zapisati.”“Bog je onaj koji želi nahraniti one koji su potrebni Njegovoga kruha. Vas će poslati da se približite oltaru, tamo gdje se lomi, gdje se podiže kruh i blagoslivlja. Tamo gdje kruh, kada se daje u ruke, postaje Kruh za svakoga. To je Kruh kojim će se nahraniti oni koji bez Njega ne mogu ići dalje u život”, poručio je biskup Radoš bogoslovima koji su postavljeni u službu akolita i nastavio: “Vas će posebno Crkva usmjeriti prema onima koji nemaju snage. Nije ovo samo vrijeme kada ćete u crkvi dijeliti Tijelo Kristovo, nego će vas poslati da dijelite Tijelo Kristovo onima kojima je najpotrebniji – bolesnicima koji ne mogu doći do ovoga stola – i bit ćete produžena ruka s euharistijskoga stola.”

Biskup je naglasio kako akoliti drugima nose ono čime se i sami hrane: “To Tijelo mora proći kroz vaš život, biti Tijelo vašega života. Najprije sebe nahraniti, a onda ga nositi drugima Tijelo koje će vas hraniti na putu da i vi možete u Kristovo ime, Kristom obučeni i osnaženi, uzeti kruh i kazati: Ovo je tijelo moje koje će se staviti u košaru, za one koji su odvojeni da tamo donosimo snagu Božjega Duha – njegovo Tijelo, da svi postanemo Tijelo Kristovo.” Nakon homilije uslijedio je obred podjele služba. U službu lektora, primajući iz biskupovih ruku Sveto pismo, postavljeni su za Zagrebačku nadbiskupiju: Krešimir Bušić, Petar Cigelj, Vedran Jakić, Božidar Kovačić, Krunoslav Podhraški i Filip Pranjić; za Varaždinsku biskupiju: Josip Biškup i Timotej Inkret; za Požešku biskupiju: Ivan Klarić; za Sisačku biskupiju:  Matija Đudarić, Karlo Pezić i Ivan Sandrin; za Bjelovarsko-križevačku biskupiju: Lucijano Čanagdžija; za Đakovačko-osječku nadbiskupiju: Mihael Macanić; za Zadarsku nadbiskupiju: Rudi Juras; za Gospićko-senjsku biskupiju: Karlo Špoljarić; za Mostarsko-duvanjsku biskupiju: Luka Cvitanović i Antonio Zirdum.  

U službu akolita, primajući kruh i vino, pliticu i kalež iz biskupove ruke, postavljeni su za Zagrebačku nadbiskupiju: Matija Kalić i Ivan Mitar.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije