„Budimo obnovitelji pukotina te čuvari jedni drugih!“

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice, vjernici župe Zabok i okolice svečano su proslavili blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice kao i dan Grada Zaboka dan uoči sutrašnje svetkovine župne zaštitnice. Misno slavlje predslavio je mons. Zlatko Koren kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, rektor zagrebačke katedrale i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, uz koncelebraciju Ivana Režeka, umirovljenog svećenika i župnika Branka Riseka uz okupljene ministrante, djecu i mlade, hodočasnika iz drugih župa, župljana i građana i građanki grada Zaboka. Na inicijativu župnika Branka Riseka tijekom misnoga slavlja 14-ro bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete.

Na početku misnog slavlja mons. Koren uputio je pozdrave i čestitke koje su uputili nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i kardinal Josip Bozanić župniku Branku, jubilarcima ali i župljanima a oni su danas u mislima i molitvama sa svima nama.

U homiliji mons. Koren naglašava “Ovaj blagdan sv. Jelene Križarice slavite u svibnju, mjesecu posebne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji. U tom mjesecu možemo slobodno reći da susrećemo sve naše majke – ističući na poseban način majku domovinu, majku Crkvu i Isusovu i našu Majku Mariju. Majka je Božja ljubav u ljudskom životu. Ljubav se ne živi riječima nego se ljubi puninom darivanja. Marija je pod Križem postala Majka svih vjernika, neka Ona moli za sve nas da hodamo hrabro i radosnim i križnim putevima života i postignemo slavu uskrsnuća.

Zatim se ovim riječima obratio bračnim parovima koji su u sabranosti i ljepoti liturgije te u dubokoj zahvalnosti za život obnovili svoje bračne zavjete. Obitelj se temelji na dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi. Vaši su životi bili isprepleteni usponima i padovima no međusobna ljubav Vas je čuvala u svim tim trenucima. Nastojite tu ljubav i ljepotu vašeg zajedništva graditi te  naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života. Vi ste to dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom. Kao što ste do sada čuvali ljubav jedni prema drugima pozivam Vas da to od danas još čvršće činite, popravljate jedan drugoga te iznova otkrivajte ne darove koje imate a koji su vas spojili da ih razvijate i potičete na još ustrajniju vjernost koju ste obećali jedno drugome – zaključuje homiliju mons. Koren.

Svoje bračne zavjete obnovilo je četrnaest supružnika

50-u obljetnicu Rudolf i Marija Tuđa i Đuro i Nevenka Huić

40-u obljetnicu Božidar i Mirjana Ladišić,  Milan i Draženka Sinković i Josip i Štefica Krajačić

35-u obljetnicu Branko i Katarina Tompić

25-u obljetnicu Ivan i Ksenija Miškulin i Zdravko i Marica Novoselec

20-u obljetnicu Davor i Dragana Kobelšćak i Danijel i Slađana Prekratić

15-u obljetnicu Marko i Nada Bilić, Goran i Nevenka Leljak i Damir i Martina Krušlin

10-u obljetnicu Matija i Jelena Deak

Na kraju domaćin susreta župnik Branko Risek zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, mons. Korenu na nadahnutim riječima homilije, vlč. Režeku, čitačima, pjevačima i voditeljima zborova, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Druženje se nastavilo na prostoru trga uz sviranje Gradskog puhačkog orkestra Zabok, pod vodstvom maestra profesora Marka Bobičaneca. Grad Zabok je već po tradiciji počastio sve vjernike i građane prigodnim domjenkom.

Na sutrašnju  svetkovinu svete Jelene Križarice 22. svibnja misna slavlja su u 08:30 i 18:30 sati.

Darko Fiket, župni suradnik