Večernjim misnim slavljem proslavljena župna zaštitnica

Euharistijskim slavljem u ponedjeljak 22. svibnja proslavljena je svetkovina župne zaštitnice koju je predslavio p. Franjo Tomašević, gvardijan samostana sv. Katarine u Krapini uz koncelebraciju vlč. Zorana Grgića župnika u župi sv. Vida u Vrbovcu i dekana, dekana preč. Vladimira Drnetića, svećenika iz Dekanata i župnika domaćina Branka Riseka.

P. Tomašević u svojoj je propovijedi podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. „To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Sv. Jelena nije izmislila nekakvu novost kad je prihvatila križ i na taj je način dala ondašnjem svijetu simbol, znak za rješavanje ljudskih problema ovdje na zemlji. Pokazala nam je putokaz kako nasljedovati križ koji nas vodi u konačnu pobjedu nad grijehom, ohološću, zavišću i svega onoga što nam današnje vrijeme donosi bilo dobro bilo zlo. Križ je patnja, odricanje, sebedarje, a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca.

U poslanici svetoga Pavla apostola Filipljanima čuli smo: Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego – hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Tako ćemo najbolje proslaviti svetkovinu svete Jelene Križarice jer ćemo poput nje pronaći križ i prihvatiti taj put križa. Križ je patnja, odricanje, sebedarje, a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca. Na kraju je svima poželio da preuzmu poruku Jelene Križarice, da ostanu vjerni Bogu. -zaključio je p. Tomašević.

Na kraju misnog slavlja župnik Branko zahvalio je braći svećenicima, p. Franji na nadahnutim riječima homilije, ministrantima, čitačima, zboru koji je predvodio pjevanje i čestitao još jednom svim župljanima današnju svetkovinu zaštitnice sv. Jelene Križarice.