Dekanatsko hodočašće Trški Vrh 2016

Već nekoliko godina zaredom prve nedjelje u mjesecu srpnju svećenici dekanata predvođeni vlč. dekanom organiziraju hodočašće župa Krapinskog dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu. Prije misnoga slavlja u uslijedila je pobožnost Puta svjetla kojeg je napisao zabočki župnik Marijan Culjak.

Na početku misnoga slavlja domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanja naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je vlč. Zlatko Pavetić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju uz koncelebraciju svećenika iz dekanata, dvojice trajnih đakona Slavka i Samsona te bogoslove: Tonija, Matiju i Alena.

20160703_120321

U poticajnim riječima homilije okupljenim vjernicima vlč. Pavetić naglašava našu odgovornost prema daru evanđelja, predivne pouke koja nam dolazi od današnjeg odlomka. Poziv je da razmišljamo i uzmemo srcu veličinu ljubavi Isusove za nas, bogatstva i vrijednosti milosti i istine koju nam je On darovao, jedina u stanju da rasvijetli svijet, da nas pouči putu pravoga mira, da stvori u nama novo srce  i bez kojega naš svijet se ne bi mogao mijenjati. Kršćanin je poslan da donosi mir: ali ne s čarobnim štapićem (koji ne postoji!), već počinjući sa  srećom stečenom, življenom, uvjerenom. Franjo Asiški, Vinko Paulski, Ivan Bosco …csvi su oni nosili mir, jer su ga imali u sebi. A imali su ga jer su odbacili kratkotrajne nade  (čega se mnogi drže!) da bi prigrlili Onoga, koji je, jedini  primjeren srcu i ljudskim problemima: ime mu je Bog! – ističe vlč. Pavetić.

20160703_114343

Učimo danas i od Marije kako valja ponizno, u tišini srca hodočastiti, putovati i osluškivati Riječ Božju koja nam se svake nedjelje daruje za hranu i na koncu kako valja blagovati plod rada čovječjega koji se na oltar donosi i prinosi kao živi kruh koji je s neba sišao, a koji se pretvaraju u duhovnu hranu u živoga Krista.  To je i naš put kako sačuvati vjeru, plodove i jednoga dana ih donjeti pred Gospodina u nebo – zaključuje vlč. Pavetić.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda                                                   Zagrebačke Nadbiskupije