Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je u četvrtak, 30. lipnja 2016. godine, konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Na sjednici je, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, sudjelovalo četrdeset i osam članova Vijeća.

Nakon molitve Trećega časa i Nadbiskupovih pozdravnih riječi, u prvom dijelu sjednice konstituirana su tijela Prezbiterskog vijeća. Za tajnika Vijeća imenovan je dr. Denis Barić, a izabrani su sljedeći članovi Poslovnog odbora Prezbiterskog vijeća: mons. Stjepan Kožul, mons. Zlatko Koren, dr. Josip Šalković i dr. Željko Tanjić.

U nastavku sjednice središnja je tema bila Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Budući da se priprema prvo sinodsko zasjedanje, mons. Ivan Šaško progovorio je o značenju Sinode za Zagrebačku nadbiskupiju, istaknuvši da je Sinoda dar i zadatak za snažnije življenje crkvenosti te, budući da je ona slavlje cijele Crkve zagrebačke, potrebno je uložiti duhovnu i pastoralnu snagu u samo odvijanje Sinode.

Nadovezujući se na izloženu temu, dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, iznio je osvrt na samu pripremu Sinode u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ukazujući pritom na važnost nadbiskupijskoga savjetovanja u kojemu su svoj doprinos dale različite skupine vjernika u Nadbiskupiji iznoseći svoje prijedloge i mišljenja, a ujedno je naveo i najznačajnije događaje koji su obilježili neposrednu pripravu Sinode: izrada Radnog dokumenta Sinode (Instrumentum laboris) i Pravilnika Sinode.

Članovi Prezbiterskoga vijeća potom su odlučili da otvorenje zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije započne na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine, svečanim euharistijskim slavljem u Zagrebačkoj katedrali, a da prvo sinodsko zasjedanje na temu Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije bude 9. i 10. prosinca 2016. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Na završetku sjednice Prezbiterskoga vijeća, ukazujući na plodove Sinode koji su već vidljivi u našoj mjesnoj Crkvi, kardinal Bozanić pozvao je sve nazočne na molitvu za uspjeh Sinode, povjeravajući buduća pastoralna nastojanja i djelovanje Crkve zagrebačke zagovoru blaženog Alojzija Stepinca.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije