Dekanatsko hodočašće Trški Vrh 2021

Već nekoliko godina zaredom prve nedjelje u srpnju svećenici dekanata predvođeni vlč. dekanom organiziraju hodočašće župa Krapinskog dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu. Prije misnoga slavlja uslijedila je pobožnost Križnog puta.

Na samom početku misnoga slavlja domaći župnik vlč. Davor Štuljan pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanja naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je vlč. Marjan Gradinšćak, župnik u župi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama uz koncelebraciju preč. Vladimira Drnetića, dekana i župnika župe Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju i svećenika iz dekanata i trajnog đakona Slavka Milakovića.

U homiliji vlč. Marjan ističe: “Nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju.” Tamo gdje ga svi znaju i gdje se ponaša prijateljski prema ljudima kao jedan od njih, jedan prorok neće lako biti priznat kao prorok. Većina će kazati: “To je jedan od nas. Kako on može biti nešto osobito ili kakvu važnu poruku ima za nas?” Isus se nije krio zbog te običnosti prihvaćanja njega kao osobe, želio je pokazati, da je stvarno čovjek među ljudima, premda je ujedno vječni Božji Sin kojeg je poslao u svijet Otac nebeski.

Svećenici Krapinskog Dekanata


Kako je moralo biti Isusu u duši, kad su ga ljudi odbacili, jer on je od mladosti bio poznat onima koji su mu povjerovali i koje je ljubio? On je bio čovjek, i sigurno ga je to duboko pogodilo. Ipak Isus nije bio ogorčen ili ispunjen osvetom; naprotiv: ljubav njegova srca trpjela je odbijanje. I naši životi ovise o ljubavi a na tom putu svatko od nas neka nasljeduje Isusa kroz ostvarivanje djelotvorne ljubavi prema Bogu i bližnjima.

U ovom prastarom svetištu mnogi su hodočasnici pronašli utjehu za sve svoje životne poteškoće, povjeravajući sve svoje brige i probleme Nebeskoj Majci Mariji, našoj velikoj zagovornici u ovom burnom vremenu u kojemu smo se snašli. Svi smo mi ovdje neponovljivi, subjekti smo vlastitih života i dio svijeta u kojem živimo pa stoga budimo radosni navjestitelji Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Neka nam Marija bude primjer kako sačuvati vjeru i plodove Božje ljubavi prema čovjeku kako bi nam to bio putokaz prema vječnosti u nebeskom kraljevstvu – zaključuje vlč. Gradinšćak.

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Davor Štuljan  zahvalio je svima, ponajprije Bogu na prekrasnom danu, zatim propovjedniku na nadahnutim riječima, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.   

Tekst: Darko Fiket, župni suradnik župe Zabok i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije