Dvadeset i treća nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik! Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ’Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir. Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR:   Ljubav i mržnja u Evanđelju

Nitko od nas ne želi, u svakodnevnoj praksi, upotrebljavati riječ ‘mržnja’. Često je zamjenjujemo riječima kao: nije mi drago, ne sviđa mi se, ne volim, naporno je, teško je, dosadno je… Isus tu riječ, u današnjem Evanđelju, upotrebljava više puta. Na taj način želi istaknuti veličinu ljubavi koja je uvijek suprotnost mržnji. Slijedilo ga je silno mnoštvo. No njemu kao da nije do masovnosti. Ono što si svi svećenici, biskupi, političari, estradni umjetnici, i.t.d … žele, da okupe što veće mnoštvo, Isus kao da se bori protiv toga. Mnoštvo je često neistinito. Mnogi krenu za nekim jer idu i drugi, ili jer je to veoma popularno, ili jer postoji neka kratkotrajna korist. Takvo mnoštvo Isusa ne zanima. On jasno pokazuje što znači njega slijediti.

Ostaviti sve i svakoga, pa čak i roditelje, bračnog druga, obitelj, posao, položaj. Biti potpuno slobodan od vezanosti na bilo koga ili bilo što, može čovjek istinski poći za Isusom. Težak je to zahtjev i radikalan stav. Ali Isus često iznenađuje upravo zato jer postupa suprotno od nas. On traži da ljubimo, ponavljam ljubimo, i svoje neprijatelje. Traži da nam ništa, ali baš ništa, ne bude važnije od njega, da budemo spremni odreći se svega na ovom svijetu kako bismo njega stekli. Tek istinski slobodan čovjek može proći kroz uska vrata u život vječni. Ne možemo služiti Bogu i bogatstvu a bogatstvo nije uvijek samo novac nego je sve ono što nas usrećuje, sve ono čega se nismo spremni odreći radi kraljevstva Božjega. Mnogi slušatelji su se zaprepastili i razočarali u Isusu, okrenuli se i pošli svojim putem. No oni koji su ostali bili su kvasac za novo tijesto za kruh života u vječnosti.