Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, kao i 290. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba, održat će se ove godine u subotu i nedjelju, 18. i 19.  rujna, pod geslom “Dom nam čuvaj, Božja Mati”.

Ove godine fokus hodočašća je na liku sv. Josipa, čiju godinu obilježavamo u Crkvi, te na zajedništvu Svete Obitelji kao primjeru kršćanske izgradnje obiteljskog doma, a sve pod geslom “Ljubav usprskos svemu”, preuzetim iz apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia.Ovogodišnje hodočašće ide rutom iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice. Za mlade će u subotu 18. rujna biti organiziran prijevoz izvanrednim autobusima do Zlatar Bistrice, s polaskom u 7.00 sati, sa četiri polazne postaje: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora, okretište Dubec i autobusni terminal Zaprešić.

Za mlade karlovačkog i zagorskog kraja potičemo župnike da organiziraju prijevoz do mjesta odakle će se pješačiti. Mladi koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije, okupit će se u 8.00 sati u Zlatar Bistrici (kod željezničke stanice), odakle će zajedno pješačeći krenuti prema Mariji Bistrici.Radi epidemoliške situacije ove godine nije predviđen smještaj i spavanje u šatoru i školi, nego je planiran povratak autobusima nakon Službe svjetla.

Radi lakše organizacije potrebno je da župa prijavi točan broj mladih hodočasnika najkasnije do nedjelje 12. rujna.

Pri tom je potrebno ispuniti tablicu za prijavu koja se preuzima na poveznici: TABLICA ZA PRIJAVU.

Prijavnicu je potrebno PREUZETI, a zatim ispuniti. Molimo da se voditelj skupine upiše pod redni broj 1 i da upiše točne podatke u sve rubrike. Tablicu za prijavu potrebno je na adresu: mladi@zg-nadbiskupija.hr.


Pripremni sastanak za voditelje skupina održat će se u četvrtak 16. rujna u 20 sati, u prostorijama Nadbiskupije (Branjugova 1). Molimo voditelje da na tom sastanku izvrše uplate i preuzmu hodočasničke majice. Prilog za organizaciju hodočašća je 80 kuna po osobi (40 kuna troškovi prijevoza, 30 kuna hodočasnička majica, 10 kuna za fond „Mladi za mlade“).Program hodočašća:

Subota, 18. rujna

7.00 sati – polazak autobusa prema Zlatar Bistrici s polazišta: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-e zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora, okretište Dubec, autobusni terminal Zaprešić

8.30 sati – polazak hodočasnika iz Zlatar Bistrice kreću prema Mariji Bistrici

*po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u Svetištu

– nakon mise vrijeme za odmor i ručak

15.00 sati – početak programa u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca (kateheza – don Mihovil Kurkut)

17.00 sati – pokorničko bogoslužje –vlč. Marko Čolić

17.30 sati – početak klanjanja u crkvi na otvorenom – vlč. Branimir Jagodić

19.00 sati – blagoslov s Presvetim

20.00 sati – služba svjetla

22.30 sati – povratak prema Zagrebu


Nedjelja, 19.rujna

9.00 sati – Križni put

11.00 sati – središnje misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba, koje predovodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić
Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije