Liturgijsko uvođenje u službu novog upravitelja župe Zabok vlč. Branka Riseka

Župna zajednica svete Jelene Križarice u Zaboku sabrana na nedjeljnom euharistijskom slavlju 29. kolovoza 2021. godine, doživjela je osobito radostan i svečan trenutak jer je od svoga Nadpastira  primila novoimenovanoga župnika vlč. Branka Riseka. Na  svečanom euharistijskom slavlju, nadbiskupijski ekonom,  preč. Tomica Šestak, kao delegat Nadbiskupa Zagrebačkog, predstavio je župnoj zajednici i uveo u službu vlč. Riseka.

Obred uvođenja u službu novoga župnika započeo je odmah na početku euharistijskog slavlja čitanjem Dekreta o imenovanju župnika vlč. Riseka kojeg je pročitao vlč. Marijan Culjak, dugogodišnji zabočki župnik te novoimenovani supsidijar ove župe a ujedno je pred svim vjernicima pročitana njegova biografija i dosadašnji rad u pastoralu.  Novi župnik je položio ispovijest vjere i župničku prisegu, te uz dvojicu svjedoka potpisao dokument o preuzimanju župe.

U homiliji vlč. Šestak kaže da Isus za nas svoje vjernike ne želi da budemo poput farizeja usredotočeni na drugoga, a da zaboravljamo sebe. Ne želi da budemo progonitelji tuđih grijeha i slabosti, dok svoje zaboravljamo. Ne želi da budemo borci protiv tuđih grijeha i slabosti na izopačen način pribijajući ljude na stup srama, već želi da sebe oštro promatramo i provjeravamo, sudimo i kritiziramo, a da imamo razumijevanja za tuđe slabosti i grijehe, te ljubavi da im pomognemo da se istih oslobode. Jer zapovijed Božja pretpostavlja ljubav i milosrđe prema bližnjima, kao što Učitelj poučava: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. 

Preč. Šestak se zatim obratio vlč. Branku pozivajući ga da nasljeduju Isusa blaga i ponizna srca. Znaj slušati i imati vremena za slušanje svojih župljana.  Mudar i dobar župnik, svećenik je pažljivo uho koje svakodnevno sjeda u ispovjedaonicu, čeka i sluša svoje vjernike koji dolaze strpljivo i ponizno, te svaku dimenziju svoje svećeničke službe stavlja na pravo mjesto i poklanja joj ljubav i dostatno vrijeme.  I zato ti na srce stavljam, dragi župniče, ponajprije voli ove župljane Isusovim, Kristovim srcem. Da u susretu sa svojim pastirom, sa svojim župnikom osjete da su voljeni. Voljeni od njega, voljeni od Isusa Krista, u čije Ime ovamo dolaziš i kojega uprisutnjuješ u ovoj župnoj zajednici. Moli za svoje župljane, a oni će moliti za tebe. – poziva preč. Šestak.

Istovremeno želim zahvaliti dugogodišnjem župniku vlč. Marijanu Culjaku za pastoralni rad, plemenito djelovanje i uspješno vođenje ove vaše župe. Sada kao supsidijar svome mlađem kolegi budi mudar „savjetnik“ i subrat u svećeništvu te kroz molitvu, pastoralni rad  i  zajednički suživot obogaćujte ovu zajednicu.

Nakon popričesne molitve u ime svih župljana dr. Balagović je novom župniku izrazio dobrodošlicu. Vjerujemo da ćete Vi kao naš novi duhovni vođa, svojim svećeničkim djelovanjem i idejama dati novi zamah našem životu u župi, a koje ćemo mi zdušno podržati i slijediti dugi niz godina. Uz našu prošnju i molitvu Svemogućem Gospodinu da Vam podari još više hrabrosti, volje, energije i ljubavi da tako po Božjoj milosti možete skrbiti o nama želimo Vam radostan boravak i suživot u našoj župi – zaključuje dr. Balagović.

Potom je župnik Risek izrazio zahvalu za toplu dobrodošlicu i zamolio župljane da mu pomognu u radu kako bi uz Božju pomoć život župe bio plodonosan dobrim djelima. Župa nije jedan svećenik, župnik, kapelan, supsidijar, nego zajednica vjernika. Župa to smo svi mi koji je doživljavamo kao svoj dom. Očekujem obostranu suradnju. Preporučujem se u vaše molitve, one su motor za sav moj pastoralni rad kao svećenika i župnika.

Misno slavlje sviranjem i pjevanjem su animirali združeni župni zborovi. A prije i poslije misnoga slavlja limena glazba DVD-a Zabok svojim skladnim sviranjem zaželjela je dobrodošlicu novom župniku.

Tekst i foto: Darko Fiket, župni medijski suradnik