Hodočašće u “Zaljev svetaca”

Pedeset i dvoje hodočasnika iz naše župe sv. Jelene Križarice iz Zaboka pridužene s ostalim hodočasnicima iz drugih župa predvođenih župnikom Marijanom Culjakom boravilo je u Zaljevu hrvatskih svetaca od 28. do 30. travnja 2018. godine. Trodnevno hodočašće imalo je za cilj posjetu svetištima Kotorske biskupije s posebnim naglaskom na mjestima vezana za štovanje Miljenika Boke: Sv. Leopolda Mandića, bl. Gracija iz Mula i bl. Ozane Kotorske.

Prva postaja bila je grad Dubrovnik u kojem smo uz stručno vodstvo imali prilike vidjeti ali i čuti povijesne znamenitosti  Grada.

Nakon Dubrovnika pristigli smo u Herceg Novi gdje nas je dočekao don Niko Šošić koji nas je u svetištu sv. Leopolda upoznao sa životom sveca nakon kojeg je uslijedilo misno slavlje u crkvi.

S poviješću svih znamenitosti ovoga kraja i općenito svih znamenitosti upoznao nas je susretljivi vodić mladi gospodin Aldo Franičević koji je proveo s nama tri dana na čemu mu ovim putem iskreno zahvaljujemo.  Na kraju dana smjestili smo se u hotel Damjanović te imali prilike još se više zbližiti i uživati u blagodati prekrasnog dana i večeri odmah uz more te kroz pjesmu i radost sabirati dojmove prvoga dana.

Drugog dana hodočašća u nedjelju uputili smo se za Kotor gdje smo u katedrali imali sv. misu koju je predvodio župnik te u svojoj homiliji potaknuo vjernike na još dublje zauzeto življenje svoje vjernosti Bogu i našem narodu. Imali smo prilike za razgledavanje nakon kojeg smo se uputili u luku te vožnjom brodom imali prilike uživati i razgledavati prirodne i umjetničke ljepote “Zaljeva svetaca” . Ispunili smo Bogorodičin Hram na Prčanju te u crkvi Pomoćnice Kršćana na Mulu slušali o životu bl. Gracija i cjelivali svečeve moći, zatim smo se divili ljepotama Perasta i otočića Gospe od Škrpjela, u koje nas je uveo don Robert Tonasti. Nakon toga smo se uputili prema Budvi te se smjestili u hotel Aleksandar gdje smo prenoćili.

Trećega dana razgledavali smo Stari grad Budvu, župnu crkvu i ostale znamenitosti budvanske rivijere. Ovo trodnevno hodočašće bilo je iznimna prilika za naše vjernike ne samo da se potanko upoznaju sa životom i rodnim krajem bokeljskih svetaca kao i duhovnim i materijalnim ljepotama Kotorske biskupije, nego i posebna prilika za upoznavanje mjesne Crkve u svoj njezinoj posebnosti i raznolikosti.

Navedene ljepote siguran su put k onoj apsolutnoj ljepoti, k našem dragom Bogu, što su i duhovni velikani Boke osjetili u svojoj ljepoti duše”.

Darko Fiket