Intervju s Martinom Fiketom našim sjemeništarcem

Intervju: Martin Fiket – sjemeništarac

Razgovarao: Darko Fiket

Svećenički poziv je kao što znamo Božji dar. Od prošle godine naš župljanin Martin Fiket stupio je u zajednicu sjemeništaraca pa je vrijeme da ga malo i pobliže upoznamo.

Za početak nam reci malo o sebi….

Ja sam Martin Fiket, rođen sam 11. travnja 2002 godine, pohađao sam Osnovnu školu „Ksavera Šandora Gjalskog“ u Zaboku te prošle godine upisao Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu te pohađam 1. razred sjemeništa. Uz moje roditelje mamu i tatu, moju obitelj čini i sestra, baka i djed s kojima sam proveo dio svog djetinjstva i odrastanja.

Poticajno je čuti kako se rađaju nova svećenička zvanja. Kako si se ti odlučio za sjemenište?

Pa… teško je to reći  kada sam osjetio poziv, no ono što mogu sa sigurnošću reći jest da sam osjetio nutarnji zov za Uskrsne dane,  za vrijeme obreda pranju nogu kada sam s ostalim članovima naše župne zajednice sudjelovao u tom činu. Nešto se jednostavno prelomilo u meni i tada sam vjerojatno na neki svoj način susreo Boga i odlučio upisati sjemenište.

Kako su ti protekli prvi dani u sjemeništu?

Prvi dani u sjemeništu su mi protekli u upoznavanju nove okoline i prijatelja, upoznavao sam kako je živjeti u zajednici u kojoj je na čelu Bog. Naši dani su ispunjeni dnevnim obvezama i još uvijek ne mogu vjerovati koliko me život u Sjemeništu u potpunosti promijenio. Škola je zahtjevna ali uspijevam ispunjavati sve svoje obveze. Imamo  slobodno vrijeme u kojoj svatko od nas može pronaći malo vremena za sebe ili za ostale aktivnosti koje imamo u sjemeništu. Sve je prožeto iskrenim prijateljstvom koji nas veže u svemu što radimo.

Misliš li da nešto propuštaš s obzirom na svoje vršnjake?

Mislim da moji vršnjaci propuštaju mnogo toga, a ne ja. Ponekad mi je žao što moji prijatelji radije traže sreću u svijetu, a ne u Crkvi i njenim krugovima.

 Za kraj neka poruka mladima?

 Mladima bih savjetovao da ako vjeruju da ih Gospodin zove da iskorače i kažu “Da”. Biti blizu Boga je nešto prekrasno, govorim iz iskustva, a tek sam sjemeništarac.

 

Našem Martinu želimo obilje Božjeg blagoslova i sreću u školovanju, a sve vas pozivamo da uključite njega i sve ostale sjemeništarce u svoje molitve.