Krštenje Gospodinovo (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Propovijedao ja Ivan: „Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.“ Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ Riječ Gospodnja.

 

Komentar:

 »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

 Ivan Krstitelj naviješta  dolazak Onoga kojeg nismo dostojni ,dolazak

Boga koji radi nas i naših grijeha postaje Čovjekom. I Isus-čovjek poput nas grješnika dolazi na rijeku Jordan Ivanu da ga krsti. Dolazi nam pokazati što trebamo činiti da bi baštinili život vječni. Isusovo je krštenje najprije poziv  meni ,svima nama da razmislimo o ovom evanđeoskom izviješću, da razmislimo o svojem krštenju. Krštenje je za nas kršćane novo rođenje ,početak novoga života ali samo  ako ga budemo živjeli po krsnim obećanjima i zavjetima u svakidašnjici života svjedočeći svojim dijelima drugima što znači biti kršten, biti kršćanin. …“a glas se zaori s nebesa: »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina! Prilikom Isusova se krštenja zaorio glas s nebesa.

Zašto je to bilo potrebno? Što to govori ljudima tamo prisutnima? Što to govori meni? Bilo je potrebno da Božji glas  zaori s nebesa da bi ljudi razumjeli: Isus je Sin Božji, ljubljeni Sin Božji. On je onaj kojeg Otac šalje nama ,onaj kojeg Otac voli ali i  onaj  koji je tu za nas i naše grijehe koji će na kraju svog zemaljskog puta patiti i umrijeti na križu  ali i uskrsnuti. Zato je krštenje tu da nas uvede u život s Kristom . To je  život u kojem trebamo biti svjesni da smo i mi sin/kćer  nebeskog Oca koji nas ljubi i onda kada nam se u životu čini da nas križ života pritišće raznim teškoćama .Pozvani smo živjeti krsna obećanja kako bismo jednog dana doživjeli radost uskrsnog jutra.(Marica Celjak, vjeroučiteljica)