Kardinal Bozanić: Budimo u trajnom odabiru i opredjeljenju za dobro

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali u nedjelju, 13. studenog 2016. godine predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zaključena je Sveta godina Izvanrednog jubileja milosrđa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.
 
Uvodeći u svoju homiliju Kardinal se osvrnuo na današnji evanđeoski ulomak (Lk 21, 5-19) u kojem Isus započinje svoj govor o propasti jeruzalemskog hrama, da bi nam navijestio neke trajne teološke odrednice ljudske povijesti. Kazao je kako Isus govori o znakovima koji će tomu prethoditi, o ratovima, prirodnim katastrofama, potresima, pošastima, gladi, općem svjetskom metežu, te naglasio da se svi ti užasi događaju i danas, no Isusova poruka nije katastrofična, nego puna utjehe i pouke. Evanđelje nas uči da je sva naša povijest, ljubav koju smo primili, kao i odnosi u koje ulažemo svoj život, usmjereni prema jasnom cilju, a to je punina života kojem je otvorena perspektiva vječnosti – naglasio je Kardinal.

KARDINALOVA HOMILIJA

KARDINALOVA HOMILIJA – AUDIO

FOTOGALERIJA

 

Današnje Evanđelje govori i o lažnim prorocima, koje, upozorio je Kardinal, susrećemo i danas: „I danas se susrećemo s lažnim prorocima koji plaše ljude, ili daju lažna obećanja o sigurnosti onima koji se pokažu spremnima prihvatiti njihov nauk. Ne mislim ovdje samo na razne vjerske sekte koje se šire iz dana u dan, nego i na tolike druge lažne proroke, mesije koji nude neke nove, tobožnje znanstvene teorije kojima žele preodgojiti ljude, posebno mladež. Za takve situacije Isus nam daje samo jednu uputu: ‘Ne idite za njima!’“


 
U nastavku svoje homilije napomenuo je da nas Isus poziva na postojanost koja je sveobuhvatna kršćanska vrlina, jer u sebi sadrži strpljivost, ustrajnost, izdržljivost, vjernost do kraja. Postojanost je prvotno Božji dar, a raste iz vjere, nade i ljubavi, ako se čovjek preda Bogu i ako u njega stavi svoje pouzdanje – rekao je Kardinal, podsjećajući na riječi blaženog Alojzija Stepinca o nadi koja se ne može temeljiti ni na čemu drugome osim na Božjoj vjernosti, Božjem sveznanju i na Božjoj svemoći koja je uvijek gospodar situacije.
 
Vjernicima je poručio da premda u životu prolazimo kroz razne zamke, razočaranja, boli, laži, prijevare i progone, Isus nas tješi da nam „ni vlas s glave neće propasti“ jer nitko nema vlast nad nama, ako smo u Božjim rukama.


 
Božji čovjek, kazao je Kardinal, treba biti u trajnom odabiru i opredjeljenju za dobro, za pravednost, za istinu, za ljubav, a protiv zla, mržnje, nepravde, laži; ukratko za Boga u korist bližnjega. Čovjeku se uvijek pruža mogućnost da s Bogom započne iznova, jer naš je Bog sućutni Bog, bogat milosrđem. Čovjek ima i trajnu mogućnost da opozove zlo što ga je učinio, kako bi promijenio svoj život i odnos prema bližnjemu.


 
Podsjetio je da smo od 8. prosinca prošle godine kao vjernici živjeli milost Svete godine milosrđa, te da smo danas okupljeni u zagrebačkoj prvostolnici jer su njezina vrata tijekom Jubileja bila znak Božjeg prihvaćanja po Isusu Kristu koji je Vrata milosrđa. Ona su nas tijekom godine podsjećala da nas Bog čeka, da nam izlazi ususret u svojoj ljubavi, kako bismo odvažno svjedočili svoju vjeru djelima milosrđa – rekao je Kardinal, dodajući da želimo zahvaliti Bogu za to plodonosno vrijeme, a posebno za inicijativu pape Franje da hrvatski redovnik, kapucin, sveti Leopold Bogdan Mandić, bude znakom jubileja za čitavu Crkvu.


 
Na kraju svoje homilije Kardinal je naglasio kako završetkom Jubileja milosrđa ne završava naša kršćanska usmjerenost na življenje Božjeg milosrđa. Jubilej nam je više otvorio srca i oči da bismo se i mi otvorili Božjem milosrđu te kao pojedinci i kao crkvena zajednica bili što milosrdniji po uzoru na Oca nebeskoga – zaključio je kardinal Bozanić.


 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je oko 20 svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije