Trideset i treća nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba. No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« Riječ Gospodnja.

 

man and drammatic clouds, religion concept, selective focus

Komentar: Poruku o „posljednjim vremenima“ Isus izgovara u Jeruzalemu, u blizini hrama, ponosu svih Židova, a poticaj za to dao mu je upravo narod koji je govorio o hramu i njegovoj ljepoti. Tada Isus reče: „Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.“ Naravno da su ga pitali: Kada će to biti? Koji će biti znaci? No, Isus skreće pozornost s tih sporednih vidika na prava pitanja.

Riječ je o dva pitanja. Prvo: ne dopustiti da nas prevare lažni proroci i lažni Mesije i ne dopustiti da nas paralizira strah. Drugo: živjeti vrijeme iščekivanja kao vrijeme svjedočenja i ustrajnosti. Isus naviješta bolne kušnje i progone koje će njegovi učenici morati podnijeti poradi njega. Ipak on jamči: „Ali ni vlas vam s glave neće propasti.“ Jamči nam da smo potpuno u Božjim rukama! Protivštine na koje nailazimo zbog svoje vjere i prianjanja uz evanđelje jesu prigode za svjedočanstvo; ne smiju nas udaljiti od Gospodina, već nas potaknuti da se još više predamo njemu, snazi njegova Duha i njegove milosti. (Papa FRANJO)