Kardinal Bozanić zaredio dvadeset novih svećenika

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 20. lipnja na euharistijskom slavlju u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, sveti red prezbiterata dvadesetorici đakona.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, kardinal Bozanić je istaknuo da je ovo slavlje, „ovo naše zajedništvo znak Božje snage u našoj sredini. Otvorimo se danas Duhu Svetome koji će biti posebno djelatan u ovom slavlju. Molimo posebno za one koji su nam u ovom trenutku na osobit način u srcu i mislima. Molimo Boga s puno pouzdanja da će učiniti ono što je najbolje za nas. Molimo Boga da nam bude milostiv, kao što to stalno činimo, jer Bog se ne umara opraštajući.


KARDINALOVA HOMILIJA (audio)

KARDINALOVA HOMILIJA (tekst)

FOTOGALERIJA

U homiliji Kardinal je rekao: „Zahvalni smo Bogu za dar ovoga Svetišta, ove oaze molitve i milosti. Ovdje se osjeća zajedništvo generacija koje govori o vjernosti i vrijednostima što nadilaze jedan zemaljski naraštaj. Koliko je svećeničkih i uopće duhovnih zvanja ovdje izmoljeno! Kolike su majke hodočastile ovamo posteći i moleći! Koliko je zavjeta ovdje dano i koliko molitava uslišano!“.

Obraćajući se ređenicima, Kardinal je istaknuo: „Predragi ređenici! Treba težiti za ljepotom života s Bogom koja u sebi sadrži ljubav i istinu. Ona se postiže kada se čovjek podloži Božjoj volji i Njegovoj spasonosnoj moći. Slušati Boga znači krenuti sa sviješću da nas Njegovo gospodstvo spašava. Povratak središtu traži da naš pogled trajno bude s povjerenjem usmjeren prema Isusu da ostanemo poslušni Njegovoj Riječi, u zajedništvu s Njim, posebno po molitvi“.

Za njih posvećujem samog sebe, da i oni budu posvećeni u istini – molio je Isus i za nas. To je dragi ređenici vaš prvi pastoralni zadatak – vaše posvećenje, da bi oni koji će vam biti povjereni rasli u svetosti“, rekao je Kardinal i zaključio homiliju: „To očekuje čovjek današnjice koji traži kako živjeti da bi postigao smisao svoga života. A otajstvo čovjeka stvarno postaje jasno jedino u otajstvu Utjelovljene Božje Riječi.“

Prije završnog blagoslova, Kardinal je obraćajući se ređenicima i okupljenima podijelio svoje sjećanje na susret sa sv. papom Ivanom Pavlom II. u Sarajevu navevši kako su u obredu ređenja mladomisnici u ruke primili kalež koji je upravo taj veliki svetac ostavio Svetištu kao trajni spomen na pohod 1998. godine i proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca: „Dragi mladomisnici, kad god budete uzimali u ruke kalež, sjetite se te povezanosti sa sv. Ivanom Pavlom II.“.

Ističući znakovitost današnjega dana, Kardinal je u nastavku rekao: „20 novih svećenika u 2020. godini govore nam o budućnosti, znak su budućnosti, onoga što nam Bog priprema. S jedne strane osjećamo težinu vremena i života, ali krize su uvijek i novi izazovi za ono što dolazi. Bog vodi povijest i trebamo uvijek iznova obnavljati povjerenje u Njega. Osjećamo i u društvu razna preslagivanja i instrumentalizacije i s lijeve krajnje strane i s desne. Ostanimo postojani u vjeri i nemojmo se zanositi jeftinim obećanjima.

Dragi mladomisnici! Jučer sam rekao našim bogoslovima (Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački predslavio je u petak 19. lipnja 2020. euharistijsko slavlje svetkovine Presvetoga Srca Isusova u kapeli Blaženoga Alojzija Stepinca u Nadbiskupijskome bogoslovnome sjemeništu u Zagrebu), kako je Ivan evanđelist na Posljednjoj večeri naslonio glavu na Isusovo srce da bude bliže ljubavi. To Srce kuca u Euharistiji!

Govorili smo o središtu, o vrelu odakle dolazi snaga. Središte tražite upravo tu – i vi naslonite glavu na svetohranište, na Isusa koji je trajno, konkretno prisutan među nama. Osobito onda kada budu dolazila razna pitanja, kad možda poput Marije ne budete razumjeli što to Isus od vas želi. Tada treba doći k Njemu i nasloniti glavu na Njegovo Srce koje je prisutno trajno u Euharistiji. I On će pokazati put.

Na kraju, neka vam stalno odzvanjaju u srcu riječi koje je Marija čula – Ne boj se! Ne bojte se novih izazova. Bog nas vodi prema novom proljeću koje je započelo s Kristovim uskrsnućem. Puni pouzdanja idite, idimo naprijed s Bogom i Božjom pomoći“.

Sveti red prezbiterata su primili:

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA:
Marko DOMINIĆ, župa bl. Alojzija Stepinca, Trnjanska Savica, Zagreb;
Petar GALEKOVIĆ, župa sv. Josipa, Zagreb-Trešnjevka;
Branimir JAGODIĆ,  župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa;
Tomislav MEDIĆ, župa Isusova Uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Marko NIMAC, župa Navještenja Gospodinova, Zagreb-Vrbani;

HRVATSKA FRANJEVAČKA PROVINCIJA SV. ĆIRILA I METODA:
Fra Gabrijel BOŠNJAK,  župa Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Vrpolje, Đakovačko-osječka nadbiskupija;
Fra Ivica JANJIĆ, župa sv. Martina biskupa, Bošnjaci, Đakovačko-osječka nadbiskupija;
Fra David SEDLAR, župa sv. Antuna Padovanskog, Čakovec, Varaždinska biskupija;
Fra Siniša PUCIĆ, župa sv. Terezije od Djeteta Isusa, Rijeka, Riječka nadbiskupija;

HRVATSKA DOMINIKANSKA PROVINCIJA NAVJEŠTENJA BDM:
fr. Ante KAZOTI, OP, župa Uznesenja BDM, Kaštel Lukšić, Splitsko-makarska nadbiskupija;
fr. Reginald BIKLIĆ, OP, župa sv. Marka Križevčanina, Zagreb, Zagrebačka nadbiskupija;

HRVATSKA KAPUCINSKA PROVINCIJA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA:
Fra Josip ĆIBARIĆ, župa sv. Mihaela Arkanđela, Zagreb-Dubrava, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Josip STANKOVIĆ, župa Svih Svetih – Aladinići (BiH), Trebinjsko-mrkanska biskupija;

HRVATSKA KARMELSKA PROVINCIJA SVETOG OCA JOSIPA:
brat Ivan ŽIVKOVIĆ, župa sv. Jurja, Zaton, Šibenska biskupija;

HRVATSKA PROVINCIJA SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA:
fra Antun RADOVANIĆ, župa Pohoda BDM, Vukovina, Zagrebačka nadbiskupija;

PROVINCIJA FRANJEVACA TREĆOREDACA GLAGOLJAŠA:
fra Mirko MIŠKOVIĆ, župa Uznesenja BDM, Tolisa, BiH, Vrhbosanska nadbiskupija;
fra Josip DOLIĆ, župa Svih Svetih, Livno, BiH, Banjalučka biskupija;

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA:
don Pavao ŠPOLJAR, SDB, župa Presvetog Trojstva, Ždala, Varaždinska biskupija;
don Ivan VERIGA, SDB, župa sv. Ivana Bosca, Zagreb-Podsused, Zagrebačka nadbiskupija;

HRVATSKA PROVINCIJA DRUŽBE ISUSOVE:
p. Hrvoje JUKO, župa sv. Nikole Tavelića, Županja, Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije