NEDJELJA SVEČANOST PRVE SVETE PRIČESTI

U nedjelju 21. lipnja 2020. pod misom u 10.00 sati slavili smo Prvu pričest u našoj župi. Misu je predvodio župnik Marijan Culjak uz sudjelovanje patera Josipa Sremića. Ukupno 93-e prvopričesnika obučenih u nove sašivene bijele haljine okupio se sa svojim roditeljima i kumovima ispred župne crkve.
 

Župnik je nadahnuto govorio o Isusu koji nam se daje u sv. Pričesti kao „kruh s neba“. Govorio je o kruhu kao o osnovnoj hrani: „Kruh je nužan za život čovjeka. Bez te hrane ne bi mogli živjeti pa ni rasti. Kao što je kruh nužan da bi naše tijelo moglo rasti i živjeti, tako je i nebeski kruh nužan da bi naša duša mogla živjeti i rasti. Kruh nas čini velikim, jakim i snažnim, tako i Isusovo tijelo čini nas duhovno jakim i snažnim.“ Zašto nam se Isus daje u sv. Pričesti? „Isus želi s nama biti čvrsto povezan, želi nam biti prijatelj. Zato nam daje svoje Tijelo. Hraneći se Isusovim tijelom mi postajemo bliski s njim. Biti s nekim prijatelj, ne može se to samo povremeno. S prijateljem se treba često družiti, s njim pričati, imati povjerenje s njim. Treba ga često posjećivati, obilaziti, dolaziti mu u goste. Isus upravo želi nas takve: da imamo povjerenje u njega, da se s njim družimo, da mu četo dolazimo u goste. Želimo li mi Isusa za pravoga prijatelja? Hoćemo li se s njim družiti, hoćemo li mu često dolaziti na sv. Misu?…“ – pozvao je župnik djecu da i dalje nastoje dolaziti na misu a roditeljima poručio podrže svoju djecu u tom nastojanju i veselju druženja s Isusom kroz nedjeljna misna slavlja.
 

Za vrijeme misnoga slavlja uz prvopričesnike koji su sudjelovati u pjevanju, u prinosu darova, kao i u recitacijama pjevao je župni zbor mladih. Na kraju mise upućene su riječi zahvale župniku i vjeroučiteljima  Danijelu Cvetku i  Silviji Kušan, i Marici Celjak te su im uručeni simbolični pokloni.

Riječi zahvale na poseban način upućene su i pateru Josipu Sremiću koji je u ovih nekoliko mjeseci bio uvelike na pomoći župniku tijekom njegovog izbivanja zbog bolesti ali i na raspolaganju župljanima kao brižni pastir naše župe.
 

PORUKA ŽUPNIKA OVOGODIŠNJIM PRVOPRIČESNICIMA

Koliko radosti i uzbuđenja danas u srcima vaše djece. Njih devedeset i troje primit će prvi puta Isusa u svoje srce pod prilikama kruha i vina. Uz marljivu pripravu na školskom i župskom vjeronauku željeli smo im približiti veličinu trenutka. Kako je bilo lijepo vidjeti roditelje koji su zajedno s djetetom dolazili na pripravu i na misu. Kako su tužna djeca čiji su roditelji zaboravili na svoju prvu Pričest a njihovu gledaju kao još jedan napor i bespotrebni trošak. Sigurno da u srcima te djece Isus neće moči dugo ostati jer ga obitelj doživljava kao teret a ne kao blagoslov.

DRAGI PRVOPRIČESNICI! Vama od srca čestitam na velikoj ljubavi koju ste pokazali za Isusa. Ponesite ga u vaše obitelji, u školu, na igru, u radost života. Isus ljubi sve one koje i vi ljubite i sve ono što vas čini sretnima. On treba vaše oči da se divi ljepoti prirode u proljeće, treba vaše noge da može trčati po travi, treba vaša usta da se može smijati, treba vaše srce da može ljubiti.

NEMOJTE GA RAZOČARATI !!!

 Vaš župnik !