Kardinal Puljić predvodio euharistijsko slavlje prigodom otvorenja 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je u utorak 24. siječnja 2017. godine u crkvi Presvetog Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, euharistijsko slavlje prigodom otvorenja 57. Teološko – pastoralnog tjedna.

U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bili su zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit mons. Marin Barišić, nadbiskup riječki i metropolit mons. Ivan Devčić, biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, biskup krčki mons. Ivica Petanjak, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, biskup šibenski mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski u miru mons. Ante Ivas, pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski; generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, v. d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković te više od pedesetak svećenika.

U uvodu euharistijskog slavlja kardinal Puljić je rekao kako je upravo euharistija najveći dijalog iz kojega možemo učiti i crpsti snagu za svaki dijalog.

U svojoj homiliji, kardinal Puljić je naglasio da su svećenici ti koji omogućavaju susret čovjeka s Isusom Kristom. No, da bi drugi u nama mogli prepoznati Isusa, rekao je kardinal Puljić, potrebno je da se to na nama i vidi, a vidjet će se da smo Isusovi ako smo bliski Isusu što se najbolje postiže tako da se vrši volja Božja.

U nastavku homilije, Kardinal Puljić je osvrnuvši se na spomendan sv. Franje Saleškog kojeg crkva slavi na današnji dan, istaknuo njegove dvije osobine koje bi trebale obilježavati život svećenika, a to su krotkost i ljubav. Krotkost je plod našeg predanja Božjoj volji. Ona ne znači popustljivost prema drugome, nego ljubav u istini, sposobnost da nam uvijek na prvom mjestu u životu bude Božja volja iz čega onda proizlazi to da i drugi u nama prepoznaju Božju blizinu i ljubav koje su jedine kadre mijenjati naš život.

Homiliju je kardinal Puljić završio pozivom na molitvu sv. Franji Saleškom kako bi nam svojim zagovorom isprosio onaj evanđeoski žar s kojim je i sam naviještao Isusovo evanđelje te kako bi nam bio na pomoć u trenucima kušnji koje su sastavni dio našeg rasta i u kojima nikad nismo sami, jer je Isus s nama.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije