Otvoren 57. Teološko-pastoralni tjedan

Molitvom zaziva Duha Svetoga i pozdravnim govorima uzvanika, započeo je u utorak 24. siječnja 2017. godine u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, 57. Teološko – pastoralni tjedan s temom  „Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu“ u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz zagrebačkog nadbiskupa i metropolitu te velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta kardinala Josipa Bozanića, na otvorenju su sudjelovali vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te drugi nad/biskupi Hrvatske i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Uz kardinala Bozanića i kardinala Puljića, sudionike skupa je pozdravio apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, izaslanica Rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te v. d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Tonči Matulić koji je i otvorio skup.

U svojoj uvodnoj riječi, kardinal Bozanić je istaknuo da ekleziologija zajedništva Drugog vatikanskog koncila pretpostavlja da je dijalog u životu Crkve bitan: „Crkva će uvijek postojati kao dijaloški događaj, jer njezini članovi, svaki svojom ulogom i sposobnošću, slobodno napreduju u vjeri, nadi i ljubavi“.

 

Podsjetivši da papa Franjo naglašava da je dijalog nužno uključen u samu evangelizaciju, Kardinal je naveo tri područja dijaloga u kojima, po papi Franji, današnja Crkva mora biti prisutna da bi promicala puni razvoj ljudskog bića i težila općem dobru, a to su: dijalog s državama, zatim dijalog s društvima – koji obuhvaća dijalog s kulturama i znanostima – te dijalog s drugim vjernicima koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi.

Istaknuvši da Crkva naviješta Evanđelje mira (usp. Ef 6,15), te je stoga pozvana biti mirotvorna i u skladu sa svojim poslanjem promicati pomirenje, Kardinal je naglasio da s kršćanskog gledišta pomirenje i opraštanje jedini je put koji vodi k miru.

Govoreći o temi ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog tjedna, Kardinal je rekao da mu se čini da je težište stavljeno na riječi u hrvatskom društvu iz čega se opravdano postavlja pitanje „što se to danas događa u hrvatskom društvu, kojim promjenama svjedočimo, tko su tvorci tog procesa, kakav je odnos onoga što se događa u narodu i onoga što se nameće u javnosti, koje je mjesto i kakva uloga naše Crkve u postupku tranzicije koja je u tijeku? Jesmo li kao Crkva proročki svjedoci temeljnih vrijednosti pravednosti, istine i čestitosti, koje su u temelju svake obnove, potičemo li također dijalog, pomirenje i društvenu povezanost kao važne čimbenike za budućnost naroda i društva?“.

Svoju uvodnu riječ Kardinal je zaključio parafrazirajući misli iz jedne svoje propovijedi: „Danas hrvatsko društvo čezne za unutarnjim prijateljem. Budimo jedni drugima prijatelji, budimo unutarnji prijatelji Hrvatske. Nastojmo prepoznavati dobro u svojoj sredini, promičući povjerenje, šireći nadu i gradeći zajedništvo u hrvatskom društvu“.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije