Misnim slavljem proslavljen blagdan sv. Huberta u Zaboku

Svečanim večernjim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku članovi Lovačkog društva „Trčka“ Zabok proslavili su u četvrtak, 3. studenog blagdan sv. Huberta, svog nebeskog zaštitnika.

Misno slavlje predslavio je župnik Branko Risek koji je u homiliji istaknuo kako nam sveci, među kojima i sv. Hubert, svjedoče da se kroz ljudski život ne tapka u mjestu, pogotovo ne u mizeriji života, već dozrijeva i napreduje, te postiže svetost. Osvijetlio u svojoj homiliji život i djelo sv. Huberta. Hubert je prepoznao Kristov govor i dao se na velike promjene u svom životu. Krist, kojemu se tada okrenuo, postupno ga je odgajao za sebe, mijenjao duhom svoga evanđelja, učinio svećenikom i biskupom. 

Od plemića, lovca, eto pastira Crkve i sveca – naglasio je župnik ustvrdivši kako je to i pouka svima nama, da u kojegod stanju bili, pozvani smo osluškivati Boga u svojoj svakodnevnici i obogaćivati jedni druge dobrom što u sebi nosimo. Trebamo biti svjesni blagodati prirode koju nam je Bog darovao te sačuvati te blagodati, kako flore, tako i faune, jer lovac je prije svega onaj tko se brine za prirodu, osobito divljač koja obitava na ovome prostoru. Nije lovac onaj tko iznosi iz prirode, tko za sobom ostavlja pustoš, a ne dajući ništa od sebe, niti prirodi, niti društvu u kojemu živi.

Zajednica od vas očekuje odgovornost u djelovanju i radu, ne samo za dobro vaše Udruge, nego i za opće dobro zajednice u kojoj živite. – zaključio je homiliju vlč. Risek. Nakon misnog slavlja, druženje je, uz prigodni domjenak, nastavljeno u prostorijama lovačkog doma.  

Darko Fiket, župni suradnik