Mladomisnici 2023. – Sebastijan Valjavec

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo petoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biti zaređeni za prezbitere u subotu 27. svibnja 2023. u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

FOTOGALERIJA

Krunoslav Hikec, Petar Tisaj, Domagoj Topić, Sebastijan Valjavec i Matej Zakanj bit će posljednje subote ovoga mjeseca zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.


Sebastijan Valjavec

Sebastijan Valjavec rođen je 7. studenog 1997. godine, u obitelji Ivana i Božice, r. Habulinec. Dolazi iz Župe sv. Mihaela arkanđela iz Mihovljana. Osnovnu školu pohađao je u Donjoj Šemnici, a srednju u Krapini. Nakon srednje škole primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu te je upisao studij filozofije i teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu. Za đakona ga je zaredio kardinal Josip Bozanić 8. listopada 2022. u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Zagrebu, u Župi sv. Petra u Vlaškoj i u Župi sv. Jeronima u Maksimiru.

Mladomisničko geslo: “Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” (Iv 8, 32)

Datum mlade mise: 28. svibnja 2023.

Kako ste se odlučili za svećenički poziv? Kako ste prepoznali taj poziv?
Moj svećenički poziv došao je postepeno. Od malena sam ministrirao u župi i tako rastao u vjeri. Postepeno sam kroz razlučivanje Božje volje za moj život donio odluku da se odazovem na taj poziv. Put je to razlučivanja koji zahtijeva napor, no put koji obećava istinske vrjednote.

Kako su na tu odluku reagirali obitelj i prijatelji?
Moja obitelj i prijatelji podržali su moju odluku, što me je još više potaknulo na rad i predanje na svome pozivu.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Svoju dosadašnju formaciju opisao bih kao jedno izgrađujuće razdoblje u kojem je bilo mnoštvo uspona i padova, ali isto tako jedan lijep i izuzetno koristan put.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
U župama na kojima sam bio na đakonskom praktikumu imao sam priliku upoznati i susresti različite ljude i zajednice. U toj različitosti predivno se oslikava Crkva kao živa zajednica koja dodiruje život svakog njezinog člana te tako osvaja srca ljudi.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Za svoj svećenički život nemam nekih očekivanja kakav bi mogao biti, već sam otvoren za ono što mi Bog daje na mome putu. Ono čega se možda malo pribojavam jest to da ja ne preuzmem sve u svoje ruke, umjesto da se u otvorenosti prema Duhu Svetom prepustim u Kristove ruke i u njemu činim što je potrebno.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Želio bih poručiti da se ne boje predati Božjem vodstvu u svome životu. Možda će se katkada činiti da nešto gube u životu i mladosti, no kad se bolje zagledamo u svoj životni put, onda lijepo vidimo kako nijedno vrijeme koje smo proveli s Kristom nije izgubljeno, već dobiveno.

Vlč. Sebastijan Valjavec slavit će svoju mladu misu u nedjelju 28. svibnja u 11 sati u Župi sv. Mihaela arkanđela u Mihovljanu, a propovijedat će vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Prije mlade mise bit će roditeljski blagoslov u 9:30 u dvorištu obiteljske kuće. Mladoj misi prethodit će trodnevna duhovna priprava:

  • u četvrtak 25. svibnja svetu misu u 19 sati predvodi i propovijeda preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra apostola u Zagrebu;
  • u petak 26. svibnja svetu misu u 19 sati predvodi i propovijeda vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu;
  • u subotu 27. svibnja svetu misu u 19 sati predvodi i propovijeda vlč. Josip Horvat, ml., asistent na KBF-u i pastoralni suradnik u Župi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko;
  • u ponedjeljak 29. svibnja slavit će se sveta misa zahvalnica u 19 sati u kapeli u Donjoj Šemnici na kojoj će propovijedati preč. Josip Šalković, sudski vikar Međubiskupijskog suda u Zagrebu.

Preporučujemo vlč. Sebastijana i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije