Održan duhovno-formativni susret bogoslova s kardinalom Bozanićem

U Domu sv. Martina u Malom Lošinju održan je od 20. do 27. kolovoza 2018. godine redoviti ljetni Duhovno-formativni susret bogoslova treće, četvrte i pete godine Zagrebačke nadbiskupije sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Susret su ove godine organizirali vlč. Mislav Kutleša i vlč. Andrija Miličević.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Dar svećeničkog zvanja“. Sam naslov susreta temelji se na istoimenom dokumentu Kongregacije za kler: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i obrazovanju, koji u IV. i V. poglavlju govori o početnoj i trajnoj formaciji, te dimenzijama svećeničke formacije.

Na temelju dokumenta, ali i vlastitih promišljanja, bogoslovi su kroz ljeto, pripremajući se za susret, napisali vlastiti osvrt na temu: Moja slika svećenika, što se kasnije onda produbilo tijekom protekloga tjedna.

Kroz osam susreta, bogoslovi su promišljali o temeljnim dimenzijama svećenika. U utorak, na drugom i trećem susretu, govorilo se o ljudskoj zrelosti. Dok je drugi susret bio koncipiran kroz rad u grupama obrađujući zadanu temu kroz različite vidike, na trećemu su susretu bili izloženi zaključci iz rada u grupama. Neki od zaključaka su bili: važnost vježbanja volje, briga za rast u (samo)spoznaji, razvijanje karaktera, nužnost bratske opomene, itd.

Nakon govora o ljudskoj zrelosti u srijedu na četvrtom i petom susretu bio je govor o duhovnoj zrelosti. Četvrti susret se također odvio u radionicama, dok je na petom susretu bilo iznošenje promišljanja iz rada u radionicama. Bogoslovi smatraju kako su glavi alati za postizanje duhovne zrelosti: lectio divina, euharistija, ispit savjesti, sakrament ispovijedi, itd. U četvrtak su bili šesti i sedmi susret na kojima se govorilo o pastoralnoj zrelosti.

Na sedmom susretu izneseni su sljedeći zaključci o načinu ostvarivanje pastoralne zrelosti, s obzirom na rad u grupama za vrijeme šeste radionice: važnost razvijanja samilosti i ljubavi prema svima, odgajanje poslušnosti, njegovanje pastoralne razboritosti, itd.

Petak je bio dan predviđen za šutnju i povlačenje u samoću, uz mogućnost za ispovijed te klanjanje pred Presvetim sakramentom.

Osmi i deveti susreti bili su u subotu, a tema za promišljanje je bila: „Bogoslovija ne formira za ‘biti bogoslov’ nego za ‘biti svećenik’“. U njemu su bogoslovi bili pozvani kroz grupe u osmom susretu razmisliti na koji način iskoristiti ponuđeno vrijeme u Bogosloviji za vlastitu formaciju na putu prema svećeništvu. Na devetome susretu bili su izneseni prijedlozi od strane bogoslova kako poboljšati život u bogosloviji u smislu pripreme za svećenički život.

Kroz cijeli tjedan bilo je prilike njegovati i produbljivati naše zajedništvo kako kroz rad u radionicama, tako i kroz zajedničko druženje u slobodno vrijeme bilo kroz sport, razgovor ili neki drugi način.

Neizostavni dio zajedništva bilo je svakodnevno okupljanje i oko euharistijskog stola te uz molitvu časoslova.

Zahvalni smo kardinalu Josipu Bozaniću što je bio s nama i ove godine, a na poseban način smo mu zahvalni na poticajnim riječima kroz homiliju te u zaključnom susretu ovogodišnjeg duhovno-formativnog tjedna.

Nikola Špiljak