Održan sastanak predstavnika župnih Caritasa Krapinsko-zagorske županije

U srijedu 22. studenoga u  župi svete Jelene Križarice u Zaboku održan je sastanak predstavnika voditelja i suradnika župnih Caritasa na području Krapinsko-zagorske županije. Na početku okupljene je pozdravio domaćin susreta vlč. Marijan Culjak koji je zahvalio svima na dolasku te potaknuo sve da budu još više aktivniji u svojim župama, na osobit način onima kojima je pomoć najpotrebitija ali napose u suradnji sa svojim župnicima kojima su potrebiti suradnici koji imaju otvoreno srce i ljubav za braću i sestre u potrebi.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije započeo je s podjelom materijalne pomoći najugroženijim osobama s područja Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta »Caritas-paketi pomoći za najugroženije« vrijednog više od 7 milijuna kuna financiranih sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Podjela pomoći tj paketa obavljala se na području naše županije na nekoliko lokacija Zlatar Bistrica, Krapina, Pregrada, Zabok, Donja Stubica, Oroslavje, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Gornja Stubica i Klanjec.

Projektom se željelo obuhvatiti potrebite s prebivalištem izvan Grada Zagreba koji žive u siromaštvu a do sada nisu bili obuhvaćeni ovakvim oblikom pomoći. Osim toga, organiziranjem distributivnih centara, utvrđivanjem i ujednačivanjem kriterija primanja pomoći, te snaženjem postojećih ljudskih resursa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i župnih caritasa želi se osigurati preduvjete za nastavak ovakvih aktivnosti i po završetku projekta«, istaknuto je na susretu.

Raspisan  je novi natječaj na koji se ponovo planiramo javiti a ovim susretom željeli smo iz prve ruke od vas saznati kakvi su vaši dojmovi, sugestije i promjedbe vezane uz ove podjele i što trebamo popraviti – rekao je voditelj službe za župne Caritase Robert Futač.

Uglavnom svi voditelji ili predstavnici župnih Caritasa istaknuli su i pohvalili dosadašnju suradnju  te tijek tih  zajedničkih akcija uz pokoju sugestiju oko samih namirnica koje se nalaze u paketima ali i samoj kordinaciji oko isporuke do korisnika.

Domaćin susreta vlč. Marijan Culjak na kraju susreta podijelio je svim prisutnima svoju najnoviju zbirku pjesama i proze pod nazivom “Jadranska svitanja” u izdanju Glasa Koncila koju smo promovirali nedavno u zabočkoj osnovnoj školi.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije