Održan susret župnih medijskih suradnika Tiskovnog ureda

Susret župnih medijskih suradnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije održan je u subotu, 22. listopada 2016. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Nakon pozdravnih riječi moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marka Kovača i pročelnika Tiskovnog ureda vlč. Borne Puškarića, analizu dosadašnjeg rada župnih medijskih suradnika predstavio je Zvonko Franc, voditelj Ureda i glasnogovornik. U svojem je predavanju kronološki opisao teme dosadašnjih susreta, od 2010. godine do danas, te dao uvid u podatke o objavljenim vijestima i najavama na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Župni medijski suradnici su apostoli novog doba čije je poslanje naviještati, svjedočiti i dovoditi „stanovnike medijskih prostora“ do živog susreta u crkvi i Crkvi, služeći se pritom tim istim medijima kao sredstvima – zaključio je Franc.

Stručni suradnik Tiskovnog ureda Davor Trbušić u svojem je predavanju istaknuo kriterije kojima bi se župni medijski suradnici trebali voditi pri pisanju vijesti za mrežnu stranicu Zagrebačke nadbiskupije. Da bi sadržaj koji vi komunicirate sa župa prema Tiskovnom uredu bio prezentiran na odgovarajuć način, on mora zadovoljiti uvjet relevantnosti, značajnosti i korisnosti, ali također sadržavati i informacije koje su za taj događaj važne – kazao je Trbušić. Na konkretnim je primjerima objasnio koji sve elementi pojačavaju informativnu vrijednost vijesti, te dao praktične naputke vezane uz pristup i obradu crkvenih tema.

Pročelnik Ureda vlč. Puškarić u svojem je predavanju naslovljenom „Komunicirati iskustvo i hod Sinode“ kazao kako je poanta nadolazeće Sinode pastoralne naravi. Pozvao je suradnike da prije početka sinodskih zasjedanja konzultiraju Pravilnik Sinode u kojemu je sintetizirano što je uopće Sinoda i koji je njezin cilj.

Svaka župna zajednica ima vlastito i neponovljivo iskustvo Sinode i tako ga treba i komunicirati – istaknuo je vlč. Puškarić, zaključujući da Sinoda nije samoj sebi svrha, već ima svoj cilj koji treba provesti u vremenu nakon Sinode.

Nakon predavačkog dijela uslijedila je rasprava, a susret je završen euharistijskim slavljem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije