Župljani župe Prišlin uljepšali misu zahvalnicu u našoj župi

Misu zahvalnicu za zemlju, plodove, zdravlje i obitelj u nedjelju 23. listopada 2016. predvodio je o. Zrinko Nikolić, policijski kapelan Policijske kapelanije „Sv. Nikola biskup“ za policijsku upravu Krapinsko-zagorsku u koncelebraciji s župnikom Marjanom Culjakom i  vlč. Damirom Ivanekom, župnikom iz Prišlina, koji je za tu prigodu po prvi puta hodočastio sa svojim župljanima u Zabok te su oni svojim skladnim pjevanjem uveličali misno slavlje nedjelje zahvalnice.

zahvalnica-1

U homiliji o. Zrinko naglašava važnost nedjelje zahvalnosti. Najprije Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu u ovoj župi. Najljepši čin zahvalnosti je naša nazočnost na svetoj misi. Potražimo danas te znakove i u našim obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema našim starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, svoj uzrast, svoje zdravlje, školovanje, naukovanje i ono što su znojem i žuljevima priskrbili a nama ostavili u nasljeđe.

Prekrasan primjer obraćena čovjeka je Pavao iz Tarza. Drugo je čitanje svjedočanstvo u korist evanđelja: Pavao koji je bio «grešnik», kadar je oprostiti «svima koji su ga napustili“. Pavao zna za nesreću grijeha i udaljenosti od Boga: zbog toga i ima samilosti s onima koji čine zlo. Pavao zna da je spašen milošću Božjom: stoga i gleda svoju braću očima milosrđa. Prihvatimo ovu lekciju.

Na zemlji farizej pripada «kategoriji službenika» pravednih, dobrih: međutim, pred Bogom on je nepravednik i opak. Bog gleda u srce: a srce farizeja je opako. Grešnik na zemlji pripada «kategoriji javnih « grešnika: međutim, pred Bogom on je svet jer, njegova poniznost cvate kajanjem. Srce se grešnika otvara Dobroti. Primijenimo to na sebe. Gledano izvana svi smo dobri: zaista pripadamo javnoj kategoriji dobrih. Ali, gledano iznutra, kakvi smo to pred Bogom? Stoga danas a i u svakodnevnom životu imamo pred očima neki cilj, smjernice,  koje će uozbiljiti, podsjetiti, te pomoći da drugačijim očima promatramo svoj život i rad, da to počnemo drugačijim očima.

Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je upravo taj ako smo spremni učiniti koje dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat – zaključuje o Zrinko Nikolić.

zahvalnica-2

Budući da je to bila misa zahvalnica za jesenske plodove, na oltar su prineseni plodovi zemlje i rada ljudskih ruku. Naši učenici, osmaši, svečano obučeni u zagorske narodne nošnje sudjelovali su u prinošenju darova zahvalnosti. Tako obučeni u izvorne i originalne nošnje, zahvaljujući Ansamblu Zabok i voditeljici Senki Jurina, nisu samo ponos naše škole, već i grada!

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili na misi zahvalio je i domaći župnik Marijan te sve pozvao na kratko druženje na trgu uz kolače i sokove.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda