Održan treći Križni put Krapinskog dekanata

Nakon dvije godine zbog pandemije Covida 19 ove subote 12. ožujka organiziran je veliki  treći križni put vjernika Krapinskog dekanata pod geslom  “Hod za mir”  koji obuhvaća njihove župe. Nakon okrijepe kolačima, kavom i čajem mnoštvo okupljenih vjernika svoj hod je započelo molitvom i pjesmom u župnoj crkvi BDM od Sedam Žalosti u Velikom Trgovišću gdje ih je pozdravio domaćin vlč. Luka Slijepčević koji je pred molio prvu postaju križnoga puta. Svoj hod prema ostalim postajama križnoga puta uz domaćina  vlč Luku s vjernicima i mladima iz župa Krapinskog dekanata predvodili su preč. dekan Vladimir Drnetić i župnik župe Uzvišenja sv. Križa  i vlč. Branko Risek, župnik župe sv. Jelene Križarice.

U župnoj crkvi sv. Jelene Križarice dočekao ih je supsidijar župe vlč. Marijan Culjak koji je pozdravio sve hodočasnike ali i domaće vjernike koji su nastavili daljnji hod prema Svetom Križu Začretju.

Svi zajedno ujedinjeni susreli su se na završnoj postaji u župi Uzvišenja Svetoga Križa ispred kipa bl. Alojzija Stepinca gdje je izmoljena završna postaja nakon koje je  uslijedila sv. Misa.

Misno slavlje predslavio je  vlč. Branko Risek a riječi homilije uputio je vlč. Luka Slijepčević. Jaka je simbolika našeg hoda i završetka ovog križnoga puta koja je povezana upravo s današnjim evanđeljem kojeg smo slušali. Čini se nemogućim ljubiti neprijatelje, ali Isus traži da upravo to činimo. Voljeti neprijatelje u središtu je Evanđelja. Na ovom putovanju koje nazivamo životom zasigurno ćemo naići na ljude s kojima se osobno ne povezujemo, s kojima se ne slažemo ili im se čak sviđamo. ‘Kažem vam: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze. Doista, to je veliki izazov! Najjače čovjekovo oružje, jest praštanje. Oprostiti znači ne biti naivan, ne dati se prevariti i zavesti od Zloga. Znači biti jak i odrastao, zreo čovjek i – pobijediti svako zlo. – zaključuje homiliju vlč. Luka.

Na kraju misnoga slavlja vlč Dekanu ali ostaloj subraći svećenicima, kao i mnogobrojnim vjernicima uputio je vlč. Branko Risek zahvaljujući prije svega svima koji su se odvažili za današnji na hod za Kristovim križem. Svaka dobra inicijativa, što je sigurno i ova današnja, raduje nas svećenike ali i sve vjernike. Velika zahvala svima onima koji su u Pastoralnom centru župe Sveti Križ Začretje za sve vjernike hodočasnike pripremili hranu i piće za okrjepu nakon hoda.

Tekst: Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda