Održan završni susret Trajne formacije svećenika u ovoj pastoralnoj godini

Svećenici polaznici sedmogodišnje Trajne formacije okupili su se u utorak 19. lipnja 2018. godine u Krašiću na svom posljednjem susretu u ovoj pastoralnoj godini. Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na susretu su sudjelovali pomoćni zagrebački biskup i voditelj Trajne formacije mons. Ivan Šaško te vlč. Željko Faltak, koordinator Trajne formacije.
 
Kardinal Bozanić u svojoj je uvodnoj riječi kazao kako se u Krašić uvijek dolazi s posebnim osjećajem jer je on mjesto gdje se blaženi Alojzije Stepinac rodio, proveo djetinjstvo i mladost, ali i gdje je završio svoj ovozemni vijek. Istaknuo je da je Stepinčevo uzništvo bilo najplodnije vrijeme njegova pastoralnog rada te da su dvije jubilarne obljetnice: 120. obljetnica rođenja i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim, razlog zašto se ovaj završni susret odvija upravo u Krašiću.


 
O susretima Trajne formacije, u čiji je program bio uključen 51 svećenik zaređen u posljednjih sedam godina za Zagrebačku nadbiskupiju, Sisačku te Bjelovarsko-križevačku biskupiju, progovorio je koordinator vlč. Faltak te podsjetio na teme četiriju održanih susreta u protekloj pastoralnoj godini.

Istaknuo je da su susreti, započeti u Godini svetog Josipa, otvarali mnoge teme značajne za rast u svim područjima svećeničkog poziva i poslanja, poput izazova očinstva po uzoru na svetog Josipa, izazova suvremene kulture, poput opasnosti privlačnosti moći i bogatstva ili teme celibata kao dara i poslanja.

Nakon što su svećenici koji završavaju svoju sedmogodišnju formaciju izrekli osvrte na vrijeme provedeno u programu Trajne formacije, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić ukratko je predstavio tijek priprema za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine.

Naglasio je kako u idućoj pastoralnoj godini predstoje susreti s mladima po arhiđakonatima Zagrebačke nadbiskupije te najavio nastavak temeljne formacije animatora po župama. Pozvao je svećenike na spremnost pri organizaciji pastoralnih aktivnosti, ali i predstavio temu ovogodišnjeg Animatorskog ljeta u Malom Lošinju, koje će ovog puta u središte duhovne misli mladih Zagrebačke nadbiskupije staviti blaženog Alojzija Stepinca.


 
Susret Trajne formacije nastavljen je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje je upravitelj župe vlč. Ivan Vučak okupljene svećenike upoznao s nekim manje poznatim detaljima iz Blaženikova života. Uslijedila je molitva Šestog časa te prigodni nagovor biskupa Šaška o bl. Alojziju i životu svećenika.

Osvrćući se na pročitani ulomak iz Ponovljenog zakona čija je pozornost usmjerena na pet pojmova: siromah, zemlja, srce, ruke i nedostatak, biskup je kazao kako je blaženog Alojzija u Krašić, u sužanjstvo, u trpljenje, dovela tvrdoća srca koju je stvorilo neprihvaćanje istine, odnosno promicanje neistine, nemira i mržnje, te da upravo u ovome ozračju učimo od njega mekoću srca, spremnost na trpljenje, odricanje od sebičnosti, brižnost za siromahe.


 
Spominjući se pak završetka Druge poslanice Korinćanima (13, 11): „Uostalom, braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama.“, biskup Šaško je naglasio očiti osjećaj da tih pet glagola svojim životom izgovara blaženi Alojzije.

Ovih pet glagola, nastavio je biskup, je lako pamtiti, osobito ovdje gdje se nalazi „vrt radosti, obnove, utjehe, sloge i mira“. I ako na kraju preklopimo pet riječi iz Knjige ponovljenoga zakona s poticajima svetoga Pavla, u predivnome suodnosu će se naći: siromah i radost, zemlja i obnova, srce i utjeha, ruka i sloga, nedostatak i mir… I dok smo često zabrinuti pred siromaštvom i raznim nedostatcima, Božja nam riječ govori o radosti i miru. Oni nisu plod ljudske snage, nego su dar koji je blaženi Alojzije tako jasno ovdje svjedočio – rekao je biskup Šaško.


 
Svećenicima je poručio da u tijeku svog rasta u kojem nailaze i na kušnje, ne zanemare molitvu, duhovnost, intelektualno izgrađivanje. Blaženi Alojzije u krašićkoj skučenosti govori o širini; u mnoštvu nedostataka i siromaštva o bogatstvu, u nametnutoj šutnji nezaustavljiv govor. To je dragocjeno proturječje Evanđelja. Od toga uvijek iznova možemo kretati, jer nas vodi do Isusa u kojemu se siromah raduje, zemlja obnavlja, srce biva ohrabreno, djela povezana u zajedništvo, a nedostatci nisu izvor nemira nego mira i zahvalnosti – zaključio je biskup Šaško.


 
Susret Trajne formacije svećenika završio je posjetom spomen-sobama bl. Alojzija Stepinca.
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije