Posjetom Stepinčevom Karmelu mladomisnici nastavili dugogodišnju tradiciju

Nastavljajući desetljećima dugu tradiciju da odmah pošto su zaređeni za svećenike dođu zahvaliti za molitvenu blizinu sestara karmelićanki, osmorica ovogodišnjih mladomisnika posjetila su u ponedjeljak 18. lipnja 2018. godine samostan Kraljice Karmela u Brezovici.


 
Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi bl. Alojzija Stepinca predvodio je vlč. Kristijan Tušek, u zajedništvu s duhovnikom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Vladom Razumom te sedmoricom novozaređenih svećenika.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je vlč. Dario Kral, mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije koji se osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak (Mt 5,38-42) o dosad nečuvenom Isusovu nalogu da se ne opiremo zlomu.

Svi će reći da je to lijepa i snažna Isusova riječ, no rijetko ćemo čuti kako je to uistinu teško živjeti kada se čovjek susretne s nepravdom – kazao je vlč. Kral. Isus poručuje, nastavio je, da se pred nepravdom ne priklanjamo logici zla, već smo pozvani odgovoriti ljubavlju, i premda taj put vodi na križ, on tamo ne završava jer poslije križa dolazi uskrsnuće.  


 
Istaknuo je kako Bog u svom pristupu čovjeku nije pristran te da Božja ljubav obilježena vjernošću nije ona koja se daje i povlači ovisno o našim postupcima.

Takvu smo ljubav i mi pozvani ostvarivati u ovom svijetu. Ljubav je teologalna krepost i nikakav je tehnika ne može u nama ostvariti. Takva ljubav biva darovana od Isusa Krista kad smo s njime, kad s njime hodamo, kad se s njime susrećemo u Euharistiji. Ovaj ideal je moguće živjeti samo onomu koji svoj život obogaćuje molitvom – naglasio je mladomisnik.
 

Zahvalio je sestrama karmelićankama koje kroz molitvu, kontemplaciju i razmatranja neprestano svjedoče vrijednosti koje nas Isus poziva nasljedovati. Vi pokazujete ovom svijetu da može biti drugačiji i upravo je to ono što ovaj svijet želi vidjeti – rekao je vlč. Kral, dodajući kako smo na to svjedočanstvo u svijetu svi pozvani.

Da bismo to mogli ostvariti potrebna nam je Božja snaga koju crpimo iz osobne molitve, ali i molitvena blizina drugih – zaključio je mladomisnik moleći zagovor Majke Marije, Kraljice svećenika da upravo ovogodišnji mladomisnici budu nositelji promjene, nositelji onog Božjeg u ovom svijetu.


 
Po završetku euharistijskog slavlja mladomisnici su se zadržali u razgovoru sa sestrama karmelićankama te su im se preporučili u molitve kako bi ustrajali u svom svećeničkom pozivu.


 
Mladomisnici će danas posjetiti i Karmel Svete Male Terezije u Kloštar Ivaniću, a u utorak 19. lipnja pohodit će sestre klarise u zagrebačkom samostanu sv. Klare u Mikulićima te samostan sestara karmelićanki u Mariji Bistrici.
 
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije