Press "Enter" to skip to content

Posjetom Stepinčevom Karmelu mladomisnici nastavili dugogodišnju tradiciju

Nastavljajući desetljećima dugu tradiciju da odmah pošto su zaređeni za svećenike dođu zahvaliti za molitvenu blizinu sestara karmelićanki, osmorica ovogodišnjih mladomisnika posjetila su u ponedjeljak 18. lipnja 2018. godine samostan Kraljice Karmela u Brezovici.


 
Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi bl. Alojzija Stepinca predvodio je vlč. Kristijan Tušek, u zajedništvu s duhovnikom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Vladom Razumom te sedmoricom novozaređenih svećenika.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je vlč. Dario Kral, mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije koji se osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak (Mt 5,38-42) o dosad nečuvenom Isusovu nalogu da se ne opiremo zlomu.

Svi će reći da je to lijepa i snažna Isusova riječ, no rijetko ćemo čuti kako je to uistinu teško živjeti kada se čovjek susretne s nepravdom – kazao je vlč. Kral. Isus poručuje, nastavio je, da se pred nepravdom ne priklanjamo logici zla, već smo pozvani odgovoriti ljubavlju, i premda taj put vodi na križ, on tamo ne završava jer poslije križa dolazi uskrsnuće.  


 
Istaknuo je kako Bog u svom pristupu čovjeku nije pristran te da Božja ljubav obilježena vjernošću nije ona koja se daje i povlači ovisno o našim postupcima.

Takvu smo ljubav i mi pozvani ostvarivati u ovom svijetu. Ljubav je teologalna krepost i nikakav je tehnika ne može u nama ostvariti. Takva ljubav biva darovana od Isusa Krista kad smo s njime, kad s njime hodamo, kad se s njime susrećemo u Euharistiji. Ovaj ideal je moguće živjeti samo onomu koji svoj život obogaćuje molitvom – naglasio je mladomisnik.
 

Zahvalio je sestrama karmelićankama koje kroz molitvu, kontemplaciju i razmatranja neprestano svjedoče vrijednosti koje nas Isus poziva nasljedovati. Vi pokazujete ovom svijetu da može biti drugačiji i upravo je to ono što ovaj svijet želi vidjeti – rekao je vlč. Kral, dodajući kako smo na to svjedočanstvo u svijetu svi pozvani.

Da bismo to mogli ostvariti potrebna nam je Božja snaga koju crpimo iz osobne molitve, ali i molitvena blizina drugih – zaključio je mladomisnik moleći zagovor Majke Marije, Kraljice svećenika da upravo ovogodišnji mladomisnici budu nositelji promjene, nositelji onog Božjeg u ovom svijetu.


 
Po završetku euharistijskog slavlja mladomisnici su se zadržali u razgovoru sa sestrama karmelićankama te su im se preporučili u molitve kako bi ustrajali u svom svećeničkom pozivu.


 
Mladomisnici će danas posjetiti i Karmel Svete Male Terezije u Kloštar Ivaniću, a u utorak 19. lipnja pohodit će sestre klarise u zagrebačkom samostanu sv. Klare u Mikulićima te samostan sestara karmelićanki u Mariji Bistrici.
 
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije