Održana proslava Antunova i blagoslov bicikala

“Predanje i povjerenje u potpunosti Božjoj volji”

 Misno slavlje, te već tradicionalni, po deveti put, blagoslov bicikala, dječjih kolica, djece i cvijeća održani su u nedjelju, 17. lipnja u kapelici sv. Antuna u Grabrovcu. Misno slavlje predslavio je zabočki župnik Marijan Culjak koji je inicijator ovog događaja.

 Poljoprivreda se od Isusova vremena potpuno izmijenila. Sve se radi pomoću stroja, možda već i kompjutorski se upravlja na velikim površinama, s vrlo malo radne snage. Kod nas je pred pedeset godina bilo drugačije. Sve se radilo ručno, a posvuda je bilo mnogo pomoćnika. A kako je tek bilo u vrijeme Isusovo, na oskudnom tlu Svete zemlje!

U najtežim trenucima svoga života, Isus je molio da ga Otac oslobodi patnje, ali je završio riječima: »Ali tvoja volja neka bude, a ne moja». Bez takvog stava nema ispravne molitve! Naša molitva najčešće bi se mogla opisati riječima: «Budi volja MOJA». Pred Boga često dolazimo sa planovima i željama za koje mislimo da su za nas najbolje, dolazimo reći Bogu kako i kada bi on trebao postupati, često mu određujemo i rokove. Naravno da sve naše molitve ne budu uslišane, često i one u koje smo polagali puno nade, koje su nam bile «zadnja slamka spasa». «Moji puti nisu vaši puti i moje misli nisu vaše misli» poručio je Bog još u Starom zavjetu. Ponekad mislimo da znamo bolje od Boga! Onaj tko se preda volji Božjoj i koji doista vjeruje da ga Bog voli, uvijek će svoju molitvu završiti riječima: “neka bude volja tvoja”. zaključuje homiliju župnik Culjak.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov djece od onih najmanjih pa do onih najvećih, cvijeća, bicikala i dječjih kolica.

 Na kraju misnog slavlja župnik Marijan poziva svakog od nas da budimo dobri, pošteni, skromni te imajmo ljubavi za druge, ljubavi za svakoga čovjeka. Neizmjerno puno možemo pružiti drugima osmjehom, toplom riječju, stiskom ruke ili nekom drugom gestom. Pokušajmo i mi svojom dobrotom, strpljivošću, ljubavlju zadužiti ovaj svijet i vrijeme u kojem živimo danas ali i svakog dana našega života.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor mladih župe sv. Jelene Križarice.

 Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije