Održana izborna skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara

Izborna skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara održana je u srijedu 24. veljače u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

U izbornom dijelu skupštine za predsjednicu je izabrana glavna urednica Informativne katoličke agencije dr. Suzana Peran. Potpredsjednik je dosadašnji predsjednik novinar u Religijskom programu HTV-a Neno Kužina. Dužnost tajnice će i nadalje obavljati Marija Belošević. Za članove upravnog odbora izabrani su dr. fr. Anto Gavrić, OP, fra Marijan Karaula, OFM, Gordana Krizman i Tomislav Šovagović. Članovi Nadzornog odbora su Ivan Bižanović, Mato Krajina, Nikola Kuzmičić, Lejdi Oreb i Marko Puškarić, dok su u Sud časti izabrani don Rudolf Belko, SDB, fra Vjenceslav Janjić, OFM, i vlč. Josip Kos.

Podnoseći izvješće i dajući osvrt na proteklu godinu, dosadašnji predsjednik Neno Kužina ukazujući na činjenicu “da se skupština održava u Tjednu solidarnosti s Crkvom i narodom u Bosni i Hercegovini pa u ovoj zgradi vidim puno simbolike, a nadasve bratske ljubavi. Da, ljubavi nam treba i milosrđa jednih prema drugima. Na svim razinama u Crkvi i društvu”.

Podsjećajući na aktivnosti istaknuo je duhovne obnove (u korizmi i došašću), potom studijsko putovanje u Sloveniju s ciljem upoznavanja tamošnjih crkvenih medija, ali i Crkve u Sloveniji. Društvo je nastavilo tradiciju dodjele nagrada, što je organizirano o 49. međunarodnom danu sredstava društvenih komunikacija na svečanosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Nagrada za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Tomislavu Vukoviću, godišnja nagrada Tanji Popec, urednici Vjerskog programa HKR-a, a tom prigodom su dodijeljena priznanja za obljetnice izlaženja mjesečniku za kršćansku kulturu “Zvona” (Rijeka), glasilu Pokreta fokolara “Novi svijet” (Križevci), kršćanskoj obiteljskoj reviji “Kana” (Zagreb), listu franjevačkih zajednica “Brat Franjo” (Zagreb), “Crkvi na kamenu” – pastoralno-informativnom listu hercegovačkih biskupija (Mostar), te glasniku Postulature “Blaženi Alojzije Stepinac” (Zagreb) i katoličkom listu “Zvonik” (Subotica).

Kužina je također pozvao članstvo da budu prepoznatljivi, ne samo po dolasku na skupštinu, nego i po svome zauzetom i kvalitetnom, evanđeoskom djelovanju u medijima, Crkvi i u društvu.

Financijsko izvješće predstavila je tajnica Marija Belošević.

Od aktivnosti predloženih za 2016. godinu, članovi su se složili da valja nastaviti s duhovnim obnovama, te dodjelom nagrada i obilježavanjem Međunarodnog dana sredstava društvenih komunikacija, kao i organizacijom studijskih putovanja. Naglašena je potreba što hitnijeg pokretanja radionica, potom rad na pripremi i objavljivanju Zbornika radova međunarodnog skupa održanog u povodu 20 godina svoga djelovanja, rad na Leksikonu osoba iz crkvenog života, kao i ispitivanje održivosti osnivanje zaklade za stipendiranje studenata novinarstva.

U zaključnoj riječi, novoizabrana predsjednica dr. Suzana Peran zahvalila je na izboru te potaknula sve na suradnju s Društvom, ali i među katoličkim glasilima, te istaknula potrebu trajnog usavršavanja i obrazovanja katoličkih novinara. Posebno je istaknula važnost ulaganja u mlade, u studente, kako bi se kasnije mogli uključiti u katoličke medije, da katolički mediji ne bi bili na marginama, već da postanu zaista ono oko čega se svi trudimo: kvalitetni i sadržajem i ljudstvom i tehnikom.

Skupština je završena predavanjem duhovnika HDKN-a dr. fra Darka Teperta “Milosrdni kao Otac – u medijima”. U izlaganju se o. Tepert posebno osvrnuo na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, tumačeći da biti milosrdan kao Otac u javnim glasilima također znači biti otvoren za drugoga, prihvaćati drugoga i to onoga koji je drukčiji od nas i drukčije misli, čuti drugoga, izići drugome u susret premda nas otvorenost čini ranjivima, odnosno pisati i izvještavati na takav način da naša medijska komunikacija stvara mostove, liječi rane i gradi budućnost utemeljenu na Radosnoj vijesti.