Održana posljednja Županijska izložba jaslica i angeljeka

Nakon posljednjeg uprizorenja živih jaslica u spilji u Orehovici, članovi Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog su u petak 03. siječnja u dvorani Područne škole u Orehovici koja je bila pretijesna za sve posjetitelje pripremili su retrospektivni karakter Županijskih izložbi jaslica i anđela nastalih u proteklih 14 godina koja je jedna od najstarijih u Hrvatskoj a kroz koju je nastalo više od 700 jaslica tijekom svih tih godina. Izložba jaslica jedinstvena je, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i šire.

Svečanost otvorenja je započela programom članova udruge Angeljeki i učenika OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Dosadašnjim Izložbama ali i ovom retrospektivnom prikazao se veliki trud i kreativnost, gdje god one nastale. Ono što je povezivalo sve ove uratke tijekom godina je kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije ali i obiteljsko druženje – istaknula je Ljiljana Cvetko predsjednica povjerenstva za postav izložbi.

Voditelj Udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak izrazio je svoju zahvalu svima koji su bili dio ovog događaja kroz sve ove godine. Svaka izložba je čudesni svijet zagorskih jaslica i angeljeka nastala iz ideje “živih jaslica” koje smo uprizorili prvi puta našem kraju ali i Županiji prije 20-ak godina.

Bila nam je želja ponovno probuditi kreativnost kod djece, ali i kod roditelja koji im pomažu i dati im neki sadržaj da u vrijeme Adventa pripremajući se za Božić nešto rade svojim rukama a onda smo pozvali i druge da nam se pridruže, kako pojedinaca, tako i odgojno-obrazovnih institucija iz županije te vjerujem da smo u tome uspjeli a vi svi ste svih ovih godina i to podržavali.

Osim toga, nastojali smo, a i danas to činimo,  da ono što djecu učimo u školi ima podlogu u životu – suživot, razumijevanje i druženje djece i roditelja, koji su večeri proveli zajednički izrađujući jaslice, razgovarajući, umjesto da se zagledaju u televiziju, svi na jednom mjestu, oko stola.  

Ove godine povodom 20-e obljetnice udruga Angeljeki neće održati svoj godišnji Sabor kao svake godine, već pripremaju monografiju koja će biti svojevrsno reprezentativno djelo čitavoga kraja ovdje u „Srcu Zagorja“ kako nazivaju svoje mjesto, posebice svih aktivnosti tijekom svih godina te vjeruje da će ga zbog važnosti očuvanja identiteta nabaviti svaka obitelj – –zaključuje Kobeščak.

Darko Fiket, promotor udruge.