Pismo kardinala Bozanića za Stepinčevo 2016.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je za Stepinčevo 2016. pismo sljedećega sadržaja:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, nakon što smo protekle godine (u petak 20. veljače 2015.) iz prvostolnice započeli Molitveni hod po našim župama s relikvijama bl. Alojzija Stepinca, pod sloganom: “Blaženi Alojzije Stepinac – nada među nama”, završit ćemo ga u srijedu 10. veljače 2016. godine, u Krašiću, gdje je prije pedeset i šest godina na taj dan u Gospodinu preminuo naš Blaženik. Vrijednost toga hoda, ostvarena u susretima, slavljima i zajedništvu vjernika, a još više onim što je nevidljivo našim osjetilima, ostaje poznata samo Bogu.

Zahvaljujemo Gospodinu što smo mogli biti dionici toga posebnog nadbiskupijskog dara koji nas lijepo uvodi i u ovogodišnje slavlje “Stepinčeva”.
Budući da je ove godine 10. veljače, srijeda Pepelnica, ovime Vas obavještavam da će se liturgijska slavlja blagdana, odnosno spomendana blaženog Alojzija, u župnim i drugim crkvama Zagrebačke nadbiskupije slaviti u utorak 9. veljače.

A što se tiče “Stepinčeva” u zagrebačkoj prvostolnici, okupit ćemo se u srijedu 10. veljače 2016. godine u 19 sati, u Stepinčevoj katedrali. Liturgijsko slavlje bit će od Pepelnice, te molimo svećenike da ponesu liturgijsko ruho ljubičaste boje. Posebno nas raduje što će nam se u tome euharistijskome zajedništvu pridružiti biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine. U tome slavlju neće biti obreda pepeljenja.
Molim vas da o tome obavijestite vjernike te ih potaknete da dođu u našu katedralu, koja iz godine u godinu očituje sve dublju privrženost naših vjernika Bogu, po zagovoru blaženoga Alojzija. Za nas svećenike i sve Bogu posvećene osobe to je pak naročito važan dan u kojemu svjedočimo svoje predanje i služenje u vjernosti Bogu, u ljubavi prema Crkvi i domovini, po primjeru našeg Blaženika.

Znakovita je i podudarnost da u ozračju “Stepinčeva” započinjemo korizmenu pripravu za slavlje Kristova vazma u Svetoj godini milosrđa. Blaženi Alojzije na bezbroj je načina očitovao milosrdnost Isusa Krista, milosrđe Boga Oca, koje u svijetu ostaje živjeti poglavito po Crkvi. Neka nam on izmoli ustrajnost u ljubavi i pouzdanje u istini da Bog vodi naše zemaljske putove i da nas ne ostavlja. Prođimo kroz Sveta vrata u obraćeničkome raspoloženju srca, prigrlimo oproštenje grijeha i dar oprosta, kako bismo susreli ljepotu svetosti, ustrajni u molitvi za kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca.