Druga nedjelja kroz godinu (C)

NEDJELJNO EVANĐELJE Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: „Vina nemaju.“ Kaže joj Isus: „Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!“ Nato će njegova mati poslužiteljima: „Što god vam rekne, učinite!“A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: „Napunite posude vodom!“ I napune ih do vrha. Tada im reče: „Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.“ Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: „Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.“ Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: Ušli smo u liturgijsko vrijeme koje jednostavno nazivamo : „Vrijeme kroz godinu.“ Sastoji se od trideset i četiri nedjelje a počinje od nedjelje Krštenja Isusova i traje do Pepelnice kada započinje „korizmeno i Uskrsno vrijeme“, te se nastavlja iza svetkovine Presvetoga Trojstva i traje do prve nedjelje došašća. Kroz sve te nedjelje susrećemo Isusa Krista kao učitelja koji riječima i djelima odgaja najprije svoje apostole a onda i cijelu Crkvu.

Današnje Evanđelje prikazuje Isusov „javni nastup“ na svadbi u Kani Galilejskoj kako ga opisuje Ivan. Biblija se često služi slikom zaručnika i zaručnice da bi prikazala odnos Boga i Izabranog naroda. Zaručnica je često nevjerna i neodgovorna i zbog toga odbačena u ropstvo asirsko a kasnije i babilonsko. No Bog, Zaručnik, neizmjerno ljubi svoju Zaručnicu i ponovno će uspostaviti ženidbeni savez s njom. Zato Isus nastupa upravo na svadbi da bi se pokazao savez Krista i Crkve kao savez Zaručnika i Zaručnice.

Nestanak vina na svadbi pokazuje da je i opet Zaručnica iznevjerila savez, njezina se ljubav razvodnila a od vina saveza ostale su samo prazne kamene posude upotrebljive jedino za formalno čišćenje i pranje. Svaki put kad se Zaručnica udalji od Zaručnika, bračno zajedništvo je u opasnosti da se raskine. Od dobrog vina ostaje samo voda. Marijina prisutnost na svadbi i njezina majčinska uloga zagovornice, nezamjenjiva je u Kani ali i u svakom ljudskom bračnom zajedništvu. Kao žena i majka prva opaža udaljavanje od saveza, zahlađenje odnosa sa strane Zaručnice a njezin vapaj: „Sinko, vina nemaju!“ pokazuje istinsku brigu za Crkvu i za svaki brak.

Kao što Crkva – Zaručnica ne može opstati bez Krista – Zaručnika tako ni brak bez Marijine majčinske prisutnosti nema budućnosti.