Press "Enter" to skip to content

Počelo 57. plenarno zasjedanje HBK

Predsjednik HBK najavio je da će jedna od tema susreta biti pohod biskupa „ad limina“ od 11. do 17. studenoga u Rim. Na zasjedanju će se isplanirati susreti u prigodi toga pohoda. Tijekom pohoda „ad limina“ predviđen je susret s papom Franjom i predstavnicima pojedinih dikasterija Svete Stolice. Planirana su i liturgijska slavlja u rimskim bazilikama. Prema riječima nadbiskupa Puljića, izvješća koja su biskupi dostavljali kroz povijest tijekom tih pohoda, predstavljaju danas dragocjeni povijesni izvor za proučavanja povijesti Crkve i pojedinih biskupija.

Biskupi će saslušati i izvješća o Devetom međunarodnom skupu obitelji održanom 25. i 26. kolovoza u Dublinu u Irskoj pod predsjedanjem pape Franje te o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji održanom 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Predsjednik HBK zahvalio je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Vijeću HBK za život i obitelj za trud i ljubav koju su uložili u pripravi toga susreta, istaknuvši da takvi skupovi pomažu izmijeniti mišljenja, dojmove i prijedloge u vidu poboljšanja obiteljskoga pastorala. Četvrti nacionalni susret katoličkih obitelji održat će se u Ludbregu, stoga je nadbiskup Puljić zahvalio varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku na spremnosti da pripremi taj susret.

Na plenarnom zasjedanju biskupi će razmotriti i suvremena ekumenska pitanja, kao i neka pitanja koja se tiču vjeronauka i kateheze. Saslušat će i izvješća koja su pripremili predsjednici pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK. Budući da dogodine pada 40. obljetnica „Branimirove godine”, koju se obilježilo u Ninu 1979. u sklopu velike devetnice 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, s naglaskom da obitelji mole i nedjeljom misu slave, biskupi će razmotriti koliko je ta poruka aktualna i danas. Raspravit će i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, kao i delegatima na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija sljedeće godine (2019.). Zasjedanje će završiti susretom s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom i zajedničkim objedom u četvrtak 11. listopada.

Spominjući događaje od posljednjega plenarnog zasjedanja, nadbiskup Puljić naveo je da su članovi Stalnoga vijeća imali uobičajeni godišnji susret s provincijalkama Hrvatske redovničke konferencije. Godišnji susret članova HBK s provincijalima Hrvatske redovničke konferencije i izvanredno zasjedanje HBK bili su 18. lipnja. Spomenuvši da je prije nekoliko dana proslavljena dvadeseta obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca koja je bila u našem nacionalnom svetište u Mariji Bistrici, tijekom drugog pastoralnoga pohoda Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. godine, nadbiskup Puljić rekao je da „obojicu molimo neka prate svojim zagovor i blagoslovom sve stanovnike Lijepe Naše kako bi se u njoj ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi“.

Predsjednik HBK spomenuo je da će papa Franjo u nedjelju 14. listopada proglasiti svetim blaženoga Pavla VI. Govoreći o tome velikom Papi, nadbiskup Puljić citirao je riječi pape Benedikta XVI. koji ga je nazvao „poniznim i hrabrim svjedokom Istine, apostolom mira, promicateljem dijaloga između naroda i kultura“, te naglasio da je „mudrim vodstvom priveo kraju Drugi vatikanski sabor“. (IKA)