Podijeljen sakrament Krizme za 46 krizmanika

„Otkrijte svoje talente i razvijate ih“

Lijepo, sunčano i ugodno subotnje jutro u Zaboku danas je imalo i posebni svečani događaj. Naime, u crkvi sv. Jelene Križarice uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera upriličena je podjela sakramenta Svete krizme, koju je danas primilo 46 krizmanika. Sakrament Svete krizme podijelio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Na početku misnoga slavlja biskupa je pozdravio krizmanik Matija Kovačević . Vjerujemo da će po vašim rukama, molitvom i pomazanjem uljem svete krizme, Bog Otac po Isusu Kristu izliti na nas svoga Duha Svetoga i njegovih sedam darova. Mi se nalazimo na početku svoga životnoga puta i pred mnogobrojnim pitanjima na koja uz pomoć svojih roditelja, kumova, odgajatelja, nastavnika i profesora, svećenika, naše Crkve i vas biskupa trebamo donijeti svoje osobne životne odluke. Stoga vas sve molimo, pomozite nam, svojom riječju ali još više svojim životnim svjedočenjem da naše odluke budu prave u kojima ćemo naći ispunjenje svoga života, te biti živi i zauzeti članovi Crkve.

Riječ dobrodošlice mons. Miji poželio je i župnik Marijan koji je rekao: I ova generacija je pokazala da žele biti Kristovi svjedoci, te da su spremni i voljni primiti ovaj sakrament. Ovi mladi su se za krizmu pripremali nekoliko mjeseci i s nestrpljenjem su iščekivali ovo veliko slavlje koje je bilo odgođeno u planiranom terminu iza Uskrsa zbog epidemije koronavirusa. No ipak su dočekali ovaj dan koji je za svaku župu poseban. Posebno je zato što po primanju krizme, krizmanici postaju punoljetni i zreli kršćani, i tim činom župa dobiva nove svjesne članove.

U propovijedi koju je posebno uputio našim krizmanicima, mons. Gorski je istaknuo kako je u životu važno izabrati zvanje i zanimanje koje volimo i kojemu ćemo se posvetiti radom i zalaganjem. Zatim, iako su naši krizmanici osmaši, mons. Gorski je govorio o braku i obitelji jer svatko već sada treba voditi računa o tom svetom sakramentu, te moliti dragoga Boga na tu nakanu.

Danas ćete primiti na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti vas svjetlom za bolji kršćanski život, kako bi što bolje mogli razumjeti ono što nam je Bog objavio. Živite evanđelje, kako bi očuvali one vrednote koje čovjeka približavaju Bogu, ali i njemu samome. Kako bi kroz svoj život, uz pomoć Božju, bili što čestitiji i temeljitiji ljudi. Kako bi živjeli za sebe i drugog, za bolji svijet koji će Bog pretvoriti u svoje kraljevstvo okruniti ga vječnim životom i srećom za kojom svaki čovjek teži. Budite kao apostoli, neka vas zahvati vjetar i oganj Duha Svetoga da izgarate ljubavlju i istinom za svakoga od nas, svoje bližnje, prijatelje, svoju župu, grad ali i našu Domovinu – zaključuje mons. Mijo.

Na kraju slavlja domaći župnik Marijan zahvaljuje vjeroučiteljima Kseniji Miškulin i Danijelu Cvetku koji su se na poseban način brinuli za vaš duhovni rast i pripremu za današnji dan. U ime roditelja ovogodišnjih krizmanika djelitelju su uz prigodne riječi zahvale i poklon uručili supružnici Sente, a župniku na dobroti, strpljivosti i ustrajnosti Dijana Lovinčić Crnković.

Svim krizmanicima od srca želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovim životima i da dalje nastave svoj intenzivni vjernički hod sa Kristom Gospodinom.

Misno slavlje animirao je župni zbor mladih.  


Tekst: Darko Fiket