Požar u nekadašnjim gospodarskim zgradama Svetišta u Mariji Bistrici

U utorak, 13. listopada 2020. godine oko 3 sata u noći, izbio je požar u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Na teren su, odmah po pozivu, izašli ZJVP Zabok ispostava Marija Bistrica i ZJVP Zabok, DVD Marija Bistrica, DVD Tugonica – Podgrađe, DVD Laz te DVD Bedekovčina. Požar je u potpunosti ugašen u 9 sati ujutro.

U opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene.

U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku.

Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati. Prigoda za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana a ulaz za hodočasnike je slobodan uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19.

Zahvaljujemo vatrogascima i policiji na brzoj i stručnoj intervenciji.

Vjerujemo da je zagovorom i zaštitom nebeske Majke izbjegnuta još veća šteta.

Kako bi se informirali o situaciji, u prijepodnevnim satima Svetište su posjetili pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski i preč. Tomica Šestak.

U razgovoru su prenijeli pozdrave i podršku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića svećenicima i časnim sestrama koje djeluju u Župi i Svetištu kao i svim župljanima marijabistričke župe te hodočasnicima koji su sa zabrinutošću primili vijest o požaru.  

Domagoj Matošević, rektor svetišta i župnik