Sastanak kardinala Bozanića s arhiđakonima i dekanima

 U prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u ponedjeljak, 12. listopada 2020. godine, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, predsjedao je susretu arhiđakona i dekana Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon molitve Srednjeg časa, pozdravivši okupljene, Kardinal je podsjetio na posljednji susret s dekanima te istaknuo važnost takvih susreta s obzirom na nove okolnosti uzrokovane potresom, a posebno pandemijom COVID-a 19 koja sprječava redovite zajedničke susrete sa svim svećenicima Nadbiskupije.

„Obje stvarnosti donijele su i donose nove izazove glede organiziranja pastoralnih aktivnosti u župama. Ta nova stvarnost u kojoj živimo zahtijeva, kako od svećenika tako i od vjernika laika u našoj Nadbiskupiji, zajedništvo kao i međusobnu potporu, razboritost i odgovornost. No, isto tako, te nove okolnosti pružaju prigodu za još zauzetije i kreativnije pastoralno djelovanje, što se tijekom prošlih mjeseci očitovalo brojnim kreativnim oblicima pastoralnog djelovanja kojima se iskazuje spremnost vjernika da se zauzeto uključe u život župe, ali isto tako i veću potrebu za sigurnošću koju daje Bog“, napomenuo je Kardinal u uvodu te naveo teme susreta: župna kateheza, priprava kandidata i njihovih roditelja za sakramente Prve pričesti i Potvrde, slavlje sakramenta ispovijedi, nadolazeći blagdani Svih Svetih i Dušnog dana, vrijeme Došašća te svetkovina Božića i blagoslov obitelji.

Uvodeći u prvu temu – organizacija župne kateheze za djecu i mlade, Kardinal je istaknuo da vjeronauk u školi nije i ne može biti zamjena za župnu katehezu. Vjeronauk u školi je pomoć u vjerskom rastu i upoznavanju vjere, dok u istinski rast u vjeri i zajedništvo s Isusom Kristom uvodi župna kateheza. Stoga je potrebno održavanje župne kateheze, poštujući pritom preporuke i mjere vezane uz pandemiju COVID-a 19.

Glede organiziranja župne kateheze neizostavnu ulogu imaju roditelji polaznika koje treba upoznati s važnošću župne kateheze i planom organizacije. Dakako da je potrebna dozvola roditelja da njihovo dijete pohađa župnu katehezu. Iz rasprave koja je uslijedila zaključeno je da se slavlja sakramenata u župama neće odgađati, nego da će se prilagoditi novim okolnostima u suradnji s roditeljima kandidata.

Spomenuta je potreba građe za pomoć u župnoj katehezi. Za to će se pobrinuti Povjerenstvo za župnu katehezu u suradnji s Uredom za vjeronauk u školi, imajući u vidu i online kateheze.

Dekani su u raspravi iznijeli problem koji se u pastoralnoj praksi pojavljuje s obzirom na mjere i preporuke lokalnih civilnih stožera koji u nekim sredinama traže popise s podacima osoba koje sudjeluju na vjerskim slavljima. Odgovarajući na ta pitanja, Kardinal je istaknuo važnost načela supsidijarnosti. U tom smislu, treba razlikovati preporuku od propisa koji imaju zakonsku snagu, a s druge strane važno je pridržavati se svih pravila vezanih uz uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Preporučeno je da se, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, organizira redovito slavlje blagdana Svih Svetih i Dušnog dana te bogoslužja na grobljima, kao i mise zornice u vrijeme Došašća. Istaknuta je važnost slavlja sakramenta svete ispovijedi. Uz poštivanje svih mjera zaštite od COVID-a 19, neka se dekani pobrinu da se u dekanatu organiziraju i pokornička bogoslužja kako bi se dostojno pripremilo za svetkovinu Božića. A glede blagoslova obitelji, istaknuto je da unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, Crkva ne smije odustati od susreta, od zajedničke molitve i blagoslova vjernika u njihovim domovima. Blagoslov obitelji ne treba ograničiti na određene dane u koji se on mora odviti, nego se može produžiti i na dulje razdoblje. To je naime posebna prigoda da vjernici dožive milosnu dimenziju susreta s Bogom u osobi svojih svećenika.

U plodnoj diskusiji došlo je do izražaja više korisnih prijedloga. Imajući u vidu i predstojeće zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, zaključeno je da će se uskoro izdati nove upute kako bi se odvijanje pastoralnih aktivnosti što uspješnije provodilo u skladu sa zahtjevima aktualne situacije vezane uz pandemiju.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije