Proslavljen dan bolesnika i medicinskog osoblja te blagdan Kraljice Krunice

Crkva prema tradiciji dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u mjesecu veljači. Tada su u našim krajevima  nerijetko niske temperature i snijeg, te je mnogim bolesnicima teško doći na svetu misu. Upravo iz tog razloga u našoj župi već tradicionalno misu za naše bolesnike imamo prvu nedjelju u mjesecu listopadu.

Tako su i ove nedjelje 11. listopada 2020. godine svi bolesnici na svetoj misi primili sakramenat Bolesničkog pomazanja i Svetu Pričest. Svečano koncelebrirano misno slavlje uz župnika Marijana,  predvodio je naš rado viđeni gost i prijatelj pater Zvonko Vlah.

U svojoj homiliji pater Zvonko  osvrnuo na današnja misna čitanja u kojima je rekao da se riječ gozba u cijelom Svetom Pismu često spominje. No ne na onaj način gozba kakvu mi po ljudski način organiziramo već na sasvim drugačiji način. Mislim ovdje na onu Božju gozbu koju ovdje u ovom trenutku slavimo.  Pritom je pater Zvonko stavio naglasak na dva važna čimbenika o kojima trebamo razmišljati a to je: univerzalnost i darivanje s velikom velikodušnosti, s ljubavlju. O tome moramo razmišljati svakoga dana svojega života, Bog nas ljubi upravo takvi kakvi jesmo, slabi i grešni ljudi, uvijek je On tu prisutan u našim usponima i padovima. U toj velikoj ljubavi mi prepoznajemo Božju otvorenost i spremnost da unatoč tome što ponekad nismo dostojni onog što On nama daje da nam to Bog neće uskratiti već da na njegovu pomoć i zagovor uvijek možemo računati.

Danas smo se ovdje okupili na molitvu za bolesnike i medicinsko osoblje. Ovaj susret želi nas potaknuti i na promišljanje – kako i usprkos našoj bolesti možemo postati, biti i ostati cjelovit čovjek; čovjek koji će kroz vlastitu patnju i bol znati prepoznati savršen put prema Bogu. Naša nebeska majka Marija, koju častimo zazivom Kraljica Svete Krunice,  nam svijetli kao primjer cjelovita čovjeka; žene duboko uronjene u Boga iz kojega je crpila snagu za svoj život. Upravo po njoj Bog se smilovao svakome od nas. Pozvani smo da molimo krunicu jer krunica je molitva našeg života, ona je molitva za svakoga u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Svoju homiliju zaključuje ovim riječima i najstarijom molitvom Blaženoj Djevici Mariji koju već stoljećima molimo: Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi Djevice slavna i blagoslovljena. Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri,  svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen

Nakon homilije uslijedilo je krštenje malene Dore Franjčec koja je današnjim krštenjem pribrojena zajednici vjernika naše župne zajednice, a onda je nakon molitve prigodom podjeljivanja sakramenta Bolesničkog pomazanja uslijedilo pomazanje Svetim uljem znakom križa na rukama i čelu našim bolesnicima koji su bili prisutni na ovom misnom slavlju.

Riječi zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je vlč. Marijan Culjak. Euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem uveličao je mješoviti župni zbor. 

Na kraju misnog slavlja, zahvaljujući nesebičnoj požrtvovnosti medicinskog osoblja, naši župljani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Svi oni kojima je šećer bio nizak, mogli su ga popraviti uz kolače i sokove koje su, kao i svake godine, pripremili i donijeli naši vrijedni župljani.

Na kraju zahvala ide svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo misno slavlje bude dostojanstveno i svečano Bogu na slavu, a nama na korist.

Tekst i foto: Darko Fiket, župni suradnik