Priopćenje s Trideset i druge sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine

Svoju Trideset i drugu sjednicu biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su u ponedjeljak, 12. prosinca 2016., u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu. Pod predsjedanjem domaćina, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića, na sjednici su sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te zagrebački pomoćni biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Nadbiskup-metropolit, osvrnuvši se na početak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u svome je pozdravu biskupima zahvalio za njihovu prisutnost i prigodne riječi na otvaranju Prvoga zasjedanja Sinode. Kardinal je posebno naglasio važnost jačanja svijesti i življenja otajstvenosti Crkve te otvorenosti Duhu Svetome koji vodi i djeluje u zajednici vjernika.

Na temelju prikaza rektora, preč. gosp. Anđelka Košćaka, o životu Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, biskupi su se zadržali na konkretnim pitanjima bogoslovske formacije u Bogosloviji.

U drugome su se dijelu sjednice, nakon što je sudski vikar, prof. dr. Josip Šalković, predstavio pravno i pastoralno važne posljedice Apostolskoga pisma pape Franje Misericordia et misera, biskupi usredotočili na vršenje sakramentalne vlasti službenika sakramenta pomirenja, naročito glede pridržanoga odrješenja od kazne (cenzure) u slučajevima grijeha pobačaja. Primijetivši često iskrivljavanje činjenica i površnost u medijskim prilozima koji prikazuju crkvene dokumente o tome bolnom pitanju, biskupi su istaknuli potrebu upoznavanja vjernika sa svim vidicima toga teškoga grijeha i o putu milosnoga opraštanja s pomoću sakramenta svete ispovijedi.

Na sjednici su naznačene točke zajedničkoga djelovanja i susreta u sljedećemu razdoblju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije