Priopćenje s Tridesete sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

U utorak 28. lipnja u Biskupskome ordinarijatu Varaždinske biskupije, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, kardinala Josipa Bozanića, održana je 30. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine na kojoj su uz Nadbiskupa sudjelovali svi biskupi Metropolije: domaćin, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Biskupi su razmotrili i utvrdili program najavljenoga Metropolitanskog hodočašća svećenika u Mariju Bistricu, 3. listopada 2016. godine. Taj znakoviti svećenički susret održat će se u Svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa, na 18. obljetnicu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca.

Biskupi su se na sjednici osvrnuli na formaciju svećeničkih kandidata u Bogosloviji i Sjemeništu, na ljetne susrete bogoslova i na neka pitanja trajne formacije svećenika.

Izazovnost aktualnih događanja u hrvatskome društvu, osobito glede demografskih neprilika, budi zabrinutost, zbog koje biskupi pozivaju na molitvu za domovinu i za odgovornost onih kojima je povjerena briga za dobro države i našega društva. Osim molitve, biskupi naglašavaju i potrebu vjerničke zauzetosti u promicanju kršćanskih vrijednosti u svim područjima javnoga života.