Proslavljena župna zaštitnica sv. Jelena i dan Grada

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice, vjernici župe Zabok i okolice svečano su proslavili blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice kao i dan Grada Zaboka. Misno slavlje predvodio je fra. Vlado Mustač, župnik u župi sv. Jurja mučenika u Đurmancu uz koncelebraciju svećenika iz Dekanata.

Fra Vlado u svojoj je homiliji podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji. Sv. Jelena neka u vama probudi nadu i poslanje za siromašne i prognane ističe propovjednik.

Na kraju homilije propovjednik poziva nas da nasljedujemo njezinu ljubav za druge, za čovjeka. Današnji blagdan slavimo između dva velika kršćanska blagdana Uzašašća a pred nama je blagdan Duhova. Iskoristimo to sveto vrijeme da se nadahnemo Duhom Svetim, da nam pomogne otkriti tko smo i što smo. Izgrađujući ovu zemlju, hodajući po njoj ne zaboravimo da smo djeca neba.

Pozivam Vas dragi vjernici da činimo dobro, da strpljivo nosimo svoje križeve, boli i terete, ljubeći svoje neprijatelje… Isus nam je od svih zapovijedi naglasio posebno dvije: „Ljubi Boga iznad svega a čovjeka kao sebe“. Naša je sveta Jelena stavila Boga na prvo mjesto a čovjeka odmah pokraj, i to čovjeka koji je odmah pokraj tebe. Dozvolimo da Duh Božji djeluje u nama da naši životi budu kvalitetni, ispunjeni Bogom i ljubavlju kako bi izgrađivali bolji svijet kako za sebe tako i za našu djecu – zaključuje fra Mustač.  

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije predslavitelju fra. Vladi na nadahnutim riječima homilije, braći svećenicima, ministrantima, pjevačima, orguljašici, suradnicima te svima okupljenima na današnjem slavlju.

SVETA JELENO KRIŽARICE
Isprosi od Spasitelja darežljivu ruku i srce
našim župljanima, blagoslov i slogu
našim obiteljima, strpljivo podnošenje
križeva bolesnima i
život vječni dragim pokojnicima.


Nad svima neka bdije zaštita njena. Ona je majka, kraljica, žena !

Darko Fiket,  župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije