Kardinal Bozanić predvodio Misu posvete ulja

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak 28. svibnja 2020. godine u župnoj crkvi župe sv. Blaža u Zagrebu Misu posvete ulja u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te okupljenim predstavnicima prezbitera iz župa i dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

KARDINALOVA HOMILIJA (tekst)

KARDINALOVA HOMILIJA  (audio)

FOTOGALERIJA


Na promijenjene okolnosti u kojima živi Zagrebačka nadbiskupija osvrnuo se na početku homilije kardinal Bozanić: „Zbog pandemije koronavirusa, koja je zahvatila svijet i poljuljala mnoge ljudske sigurnosti te zbog potresa koji je ostavio razorne tragove na našoj Prvostolnici, misu Posvete ulja ove godine slavimo u župnoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu i to u četvrtak koji prethodi svetkovini Duhova. Žao mi je što zbog ograničenja, postavljenih od strane onih kojima je dužnost brinuti se za društveni život, nije bilo moguće okupiti sav prezbiterij Crkve zagrebačke. On je sada ovdje zastupljen po vama, svojim predstavnicima.“

„A, upravo u ovo vrijeme“, nastavio je Kardinal „dok se u mnogočemu osjećamo pogođeni, ranjeni i udaljeni, u novoj svježini dolaze do nas riječi našega Gospodina koji nas poziva: ‘Ne bojte se!’. Taj njegov poziv donosi nam utjehu kojom prepoznajemo nove blizine koje se grade i izgrađuju u nevoljama. Ovdje posebno mislim na naše župne Caritase, koji su sastavni dio svekolikog Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Gdje ima ljubavi jednih za druge prisutan je Gospodin. Kršćanskom pozivu suprotnost je sebičnost, jer kršćanin zna da ne živi sebinego Gospodinu u svojim bližnjima. Kad smo pritisnuti nevoljama, bliža nam je i druga jednostavna istina: da smo upućeni jedni na druge, ovisni jedni o drugima, što ima za posljedicu da je solidarnost i suradnja put istinskoga življenja. To smo posebno živjeli minulih tjedana.“

Sakrament je središte crkvenog bogoslužja

Ističući da je središte crkvenog bogoslužja sakrament, i kako nas Bog dotiče po materijalnim sredstvima koja je On stvorio i koja On preuzima da se njima posluži čineći ih sredstvima susreta između Njega i nas, Kardinal je u nastavku homilije govorio o ulju koje je, uz vodu, kruh i vino element stvaranja što ih je Bog izabrao da bi uredio ekonomiju sakramenata.

Već u našem imenu kršćanin prisutno je otajstvo ulja. „Naime, kako nam svjedoče Djela apostolska u Antiohiji se učenici Kristovi najprije prozvaše kršćanima (Dj 11, 26). Naziv kršćanin dolazi od riječi Krist, koja je grčki prijevod riječi Mesija, što znači ‘Pomazanik’. Stoga biti kršćanin govori o pripadnosti Kristu; kršćanin pripada Božjem Pomazaniku, Onome kojem je Bog darovao kraljevstvo i svećeništvo. Pripada Onome kojega je sam Bog pomazao, ne materijalnim uljem, nego onim tko predstavlja sveto ulje, a to je Duh Sveti.“

Istaknuvši kako nas ovo slavlje povezuje i s Maslinskim vrtom, mjestom na kojem je Isus u molitvi i krvavom znoju prihvatio Muku, ali i s mjestom s kojeg je Isus uzašao na nebo, Kardinal je rekao da „u simbolici Muke i Uzašašća Isusova na Maslinskoj gori možemo promatrati i dvostruku djelotvornost svetih ulja. Sveto je ulje znak Božje dobrote koja nas dotiče u sakramentima: krštenja, krizme kao sakramenta Duha Svetoga, u raznim stupnjevima Sv. Reda i na kraju u bolesničkom pomazanju kad nam se bolesničko ulje daruje kao Božji lijek, koji u tom trenutku svjedoči Božju dobrotu, koja nas učvršćuje i tješi, ali koja nas istodobno, unatoč bolesti, usmjeruje prema definitivnom ozdravljenju u uskrsnuću tijela. Tako nas sveto ulje prati tijekom čitavog života.“

U nastavku, Kardinal je pozvao okupljene da mole za preminule svećenike, posebno one koje je od prošlog Velikog četvrtka Gospodar života pozvao k sebi, a to su a to su dijecezanski svećenici: preč. Milan Osrečki, preč. Franjo Glas, mons. Dragutin Komorčec, vlč. Ivan Žnidarec, vlč. Marko Dujam,  preč. Stjepan Rožanković i đakon vlč. Krunoslav Kičinbači te pokojni prezbiteri redovničkih zajednica: p. Stjepan Koren, DI, p. Antun Cvek, DI, p. Franjo Šanjek, OP, p. Vladimir Horvat, DI, don Stjepan Pasarić, SDB, p. Ivan Fuček, DI, p. Srećko Cetinić, DI, p. Ivica Tomljenović, OP, p. Stanislav  Kos, DI, fra Maksimilijan Herceg, OFMConv., fra Antun Jesenović, OFM i p. Janko Rogina, DI.

„Zahvalimo i za nove darove u mladim svećenicima te im budimo potpora u zajedništvu prezbiterija. Prošle sam godine u lipnju, u našoj Katedrali zaredio 12 novih svećenika, 7 dijecezanskih i 5 redovničkih, a u rujnu 17 đakona, 5 dijecezanskih i 12 redovničkih. Oni se sada pripremaju za svećeničko ređenje, koje je planirano za 20. lipnja ove godine u Svetištu Majke Božje Bistričke. Sve ih preporučujem u vaše molitve i potporu.“, pozvao je Kardinal.

U nastavku homilije Kardinal je, podsjetivši na „Pismo o liturgijskim slavljima tijekom pandemije i o životu Nadbiskupije nakon potresa“, od 10. ovoga mjeseca u kojem je posebno preporučio da se vjernike pozove na svetu ispovijed, budući da prigodom Uskrsa nisu mogla biti organizirana pokornička slavlja, pozvao svećenike da sada o svetkovini Duhova, ili prigodom župnog blagdana, organiziraju ispovijedanje s više svećenika u župi.

Također, podsjetivši na sastanak s dekanima 7. svibnja kada je dogovoreno da se ovogodišnje slavlje svete potvrde programira za jesen, počevši od rujna, Kardinal je dao mogućnost da u župama u kojima su kandidati za krizmu pripremljeni za primanje sakramenta, a za ljetnih mjeseci ostaju u župi, uz napisanu suglasnost roditelja krizmanika, župnici mogu, ako to ocjene uputnim, dogovoriti slavlje svete potvrde, dakako uz prethodnu suglasnost  Nadbiskupskog duhovnog stola.

Homiliju je Kardinal završio riječima: „U posvećenom ulju, snagom Duha Svetoga, dotičemo Stvoriteljevu dobrotu i Otkupiteljevu ljubav. Draga subraćo svećenici, ulje što ćemo ga sada posvetiti ponesite radosno diljem naše Nadbiskupije, a vas, predragi vjernici, pozivam da svoje svećenike pratite molitvom i kršćanskom ljubavlju, kako bi mogli vjerno izvršiti poslanje koje im je Krist povjerio. Neka nas sve prati nebeski zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata i blaženog Alojzija Stepinca.“.  

Posvećeno ulje Kristov je dar Crkvi 

Pred završni blagoslov Kardinal se još jednom obratio okupljenima istaknuvši znakovitost slavlja Mise posvete ulja uoči svetkovine Duhova kojom se zaokružuje uskrsno vrijeme. Pozvao je okupljene predstavnike prezbiterija da prenesu pozdrave biskupa svim svećenicima te je predložio da se prilikom preuzimanja posvećenog ulja organiziraju zajednička slavlja u dekanatima kako bi se i na taj način označilo duhovno zajedništvo kojeg posvećeno ulje označava.

„U posvećenom ulju gledamo posvetnu nazočnost Duha Svetoga koji djeluje u Crkvi. To je Kristov dar koji je po svom utjelovljenju pokazao da je čovjek cjelovit i po tijelu i po duhu. Sakramenti to na poseban način svjedoče. To smo imali prilike osjetiti u prošlim danima kada se osjećala velika potreba za sakramentima, zajedništvom i blizinom. Neka nas Duh Božji vodi u ovim vremenima da ne posustanemo u nadi i da u ovoj nesigurnosti koja se širi budemo sigurni navjestitelji Evanđelja koje traje, koje ne postiđuje i koje učvršćuje našu nadu“ rekao je Kardinal pozvavši okupljene svećenike da pozovu vjernike na slavlje blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata u nedjelju na svetkovinu Duhova navečer u 19 sati ispred zagrebačke katedrale.

„Slaveći rođendan Crkve, zahvalit ćemo našoj zaštitnici Majci Božjoj od Kamenitih vrata i bl. Alojziju Stepincu što su nas očuvali u proteklom vremenu te zamoliti njihov zagovor u vremenu koje je pred nama“, pozvao je Kardinal.   


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije